Coop kan vara drabbade av utpressning – Ryska element misstänks

2021 07 03

Ryska element misstänks ligga bakom IT-attacken mot Coop och IT-experter uppger att Coop kan sitta i en utpressningssituation.

En av leverantörerna till Coops kassasystem bekräftar nu för Aftonbladet att IT-haveriet kan kopplas till den stora IT-attacken mot mjukvaruleverantören Kaseya i Florida som igår ledde till att hundratals amerikanska företag drabbades av IT-haveri.

Alla resurser igång

– När detta upptäcktes i går kväll var det första vi gjorde att stänga ner alla Kaseya-tjänster. Det som pågår nu är att hitta en lösning. Antingen genom att återställa eller installera om klienter. Alla resurser är igång för att få igång detta igen, säger Fabian Mogren, VD vid Visma EssCom som är leverantör av Coops kassasystem, till Aftonbladet.

Utpressningssituation

IT-säkerhetsföretaget Huntress Labs uppger att ryska element misstänks ligga bakom och federala amerikanska myndigheter är inkopplade i jakten på förövarna uppger BBC News.

Aftonbladet rapporterar att IT-experten Anders Nilsson på Eset Nordics, säger till TT att han inte främmande för att Coop eller Coops betalsystemleverantör nu sitter i en utpressningssituation. Anders Nilsson betonar dock att Coop i så fall inte bör betala  några pengar till utpressarna.

Foto: FlyD