GROV MISSHANDEL: 14 000 ryssar uppges ha gripits för protester mot kriget

2022 03 11

Misshandel och arrestering är vad som väntar de ryssar som protesterar mot Putins anfallskrig mot Ukraina.

CIA-chefen Bill Burns har vittnat för US House Intelligence Committee i USA:s kongress och berättade då att uppskattningsvis 13 000 till 14 000 ryska medborgare har arresterats för att ha protesterat mot Rysslands krig mot Ukraina.

En svår situation för oliktänkande

Burns framhåller att den nuvarande oppositionen mot Rysslands president Vladimir Putin bland ryska medborgare "inte är en liten sak" men poängterade samtidigt att utbredningen av statligt styrda medier kommer att göra det svårt för folkligt oliktänkande att snabbt bygga upp.

Får bara se en sida av kriget

– Du ser unga ryska soldater som dödades i Ukraina komma hem och begravas och det kommer helt klart att ha en inverkan  på opinionen, sa han till CNN.

Modiga demonstranter 

Trots detta protesterar ändå många ryssar ute på gatorna.

– Ungefär 13 000 till 14 000 har arresterats, vilket inte är en liten sak i ett så förtryckande land som Ryssland, tillade Burns.

De ryska poliserna har på videoklipp setts föra iväg såväl barn som pensionärer och många blir även misshandlade av poliserna i samband med gripandena.

Slås blodiga

Det handlar ofta om svår misshandel och på en mängd videoklipp ses hur poliser går till våldsamma attacker mot inte minst ungdomar.

Bland annat slår poliser med sina batonger mot demonstranters huvuden och många förs iväg svårt misshandlade och blodiga samtidigt som anhöriga och vänner skriker och gråter.

Kontrollerar opinionen med media

Burns menar att USA kommer att övervaka Putins inhemska popularitet när kriget i Ukraina fortsätter, men varnade för att Putins kontroll över media kommer att hjälpa honom att avvärja en del folklig oro.

– I en miljö där de ryska statliga medierna dominerar vad många människor hör om vad som händer i Ukraina, tror jag att det kommer att ta tid, för människor att absorbera konsekvenserna av de val som Putin har gjort, och vilka konsekvenser de har fått för Ryssland säger Burns.

Arkivfoto: V. Tenevoy

Text: Redaktionen