Chokladmärket Snickers skakas av politisk skandal

2022 08 06

Det mycket populära chokladmärket Snickers har drabbats av en politisk skandal på hög nivå.

Den amerikanska chokladgiganten som funnits ända sedan 1930 har hamnat i kritikstormens öga inte bara en utan två gånger på mycket kort tid.

Pekade ut Taiwan som eget land

Snickers samarbete med det stora sydkoreanska pojkbandet BTS var tänkt att bli en framgångsrik historia för chokladjätten som satsar stort på sociala medier.

För att lyfta fram choklad-och-musik-samarbetet ytterligare publicerade Snickers en bildkampanj som endast riktade sig till ett utvalt antal länder. Tillsammans med bilder på tre flaggor – Sydkoreas, Malaysias och Taiwans – gick Snickers ut med rubriken ”Endast tillgängligt i dessa länder”.

Kineser gick i taket

24-miljonerslandet Taiwan har fått stor uppmärksamhet på sistone i samband med amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök vilket retat upp den kinesiska diktaturen som svarat med en stor militärövning med skarp ammunition.

Kina accepterar inte att demokratin Taiwan behandlas som ett eget land utan framhärdar att Taiwan är en del av den kinesiska diktaturen och fastlandskina.

Och när Snickers reklamkampanj uppmärksammades gick kineserna i taket på nytt.

Kinesiska nationalister

– Flera nationalistiska influensers i Kina delade skärmdumpar på Snickers reklamkampanj på den populära kinesiska sociala medieplattformen Weibo, rapporterar Wall Street Journal.

Nationalistinfluensernas delningar fick i sin tur deras följare att se rött.

– Tusentals kinesiska internetanvändare skällde på Snickers för att bolaget beskrev Taiwan som ett eget land. Och en del hotade med bojkott, rapporterar tidningen.

Bad om ursäkt

Känslorna kring Taiwan har piskats upp till rekordhöga nivåer i Kina efter Nancy Pelosis besök och Snickers ägare, det amerikanska företaget Mars Wrigley, beslutade sig för agera snabbt vilket lett till ytterligare turbulens.

Företaget gick ut med två ursäkter till Kina.

– Vi är medvetna om uppgifter kring Snickers aktiviteter i vissa regioner i Asien och vi tar det på stort allvar och ber om ursäkt för det inträffade, framhöll Snickers ägare i sin första ursäkt.

Värna försäljningssiffrorna

För att lugna ned de kinesiska nationalisterna ytterligare och framförallt för att värna sina försäljningssiffror på den stora kinesiska marknaden gick Snickers sedan ut med en ännu tydligare ursäkt.

– Det finns Bara Ett Kina i världen och Taiwan är en icke-separat del av Kinas territorium, framhävde Snickers i sin andra ursäkt.
Snickers meddelade sedan att man bett sina regionala team i Asien att ändra texten i reklamkampanjen.

Kritik i väst

Men i USA med flera länder mottogs inte Snickers ursäkter till den kinesiska diktaturen positivt.

I sociala medier fick chokladmärket kritik för undfallenhet mot Kinas diktatur och samtidigt fick Snickers förnyad kritik även av de kinesiska nationalisterna.

– Kinesisk statsmedia, nationalistiska tabloidtidningar och minst en gren i kommunistpartiets ungdomsavdelning delade Snickers ursäkt på sina sociala mediesidor.

– Men en el kinesiska nationalister var ändå missnöjda. En influenser uppmärksammade att Snickers inte bett om ursäkt på sina amerikanska varianter av Twitter, Facebook och Instagram.

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen