Chokladmärket Snickers skakas av politisk skandal

2022 08 06

Det mycket populära chokladmärket Snickers har drabbats av en politisk skandal på hög nivå.

Den amerikanska chokladgiganten som funnits ända sedan 1930 har hamnat i kritikstormens öga inte bara en utan två gånger på mycket kort tid.

Pekade ut Taiwan som eget land

Snickers samarbete med det stora sydkoreanska pojkbandet BTS var tänkt att bli en framgångsrik historia för chokladjätten som satsar stort på sociala medier.

För att lyfta fram choklad-och-musik-samarbetet ytterligare publicerade Snickers en bildkampanj som endast riktade sig till ett utvalt antal länder. Tillsammans med bilder på tre flaggor – Sydkoreas, Malaysias och Taiwans – gick Snickers ut med rubriken ”Endast tillgängligt i dessa länder”.

Kineser gick i taket

24-miljonerslandet Taiwan har fått stor uppmärksamhet på sistone i samband med amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök vilket retat upp den kinesiska diktaturen som svarat med en stor militärövning med skarp ammunition.

Kina accepterar inte att demokratin Taiwan behandlas som ett eget land utan framhärdar att Taiwan är en del av den kinesiska diktaturen och fastlandskina.

Och när Snickers reklamkampanj uppmärksammades gick kineserna i taket på nytt.

Kinesiska nationalister

– Flera nationalistiska influensers i Kina delade skärmdumpar på Snickers reklamkampanj på den populära kinesiska sociala medieplattformen Weibo, rapporterar Wall Street Journal.

Nationalistinfluensernas delningar fick i sin tur deras följare att se rött.

– Tusentals kinesiska internetanvändare skällde på Snickers för att bolaget beskrev Taiwan som ett eget land. Och en del hotade med bojkott, rapporterar tidningen.

Bad om ursäkt

Känslorna kring Taiwan har piskats upp till rekordhöga nivåer i Kina efter Nancy Pelosis besök och Snickers ägare, det amerikanska företaget Mars Wrigley, beslutade sig för agera snabbt vilket lett till ytterligare turbulens.

Företaget gick ut med två ursäkter till Kina.

– Vi är medvetna om uppgifter kring Snickers aktiviteter i vissa regioner i Asien och vi tar det på stort allvar och ber om ursäkt för det inträffade, framhöll Snickers ägare i sin första ursäkt.

Värna försäljningssiffrorna

För att lugna ned de kinesiska nationalisterna ytterligare och framförallt för att värna sina försäljningssiffror på den stora kinesiska marknaden gick Snickers sedan ut med en ännu tydligare ursäkt.

– Det finns Bara Ett Kina i världen och Taiwan är en icke-separat del av Kinas territorium, framhävde Snickers i sin andra ursäkt.
Snickers meddelade sedan att man bett sina regionala team i Asien att ändra texten i reklamkampanjen.

Kritik i väst

Men i USA med flera länder mottogs inte Snickers ursäkter till den kinesiska diktaturen positivt.

I sociala medier fick chokladmärket kritik för undfallenhet mot Kinas diktatur och samtidigt fick Snickers förnyad kritik även av de kinesiska nationalisterna.

– Kinesisk statsmedia, nationalistiska tabloidtidningar och minst en gren i kommunistpartiets ungdomsavdelning delade Snickers ursäkt på sina sociala mediesidor.

– Men en el kinesiska nationalister var ändå missnöjda. En influenser uppmärksammade att Snickers inte bett om ursäkt på sina amerikanska varianter av Twitter, Facebook och Instagram.

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen