“Chockvåg” genom Ryssland – ingen vågar ens tala om det

2025 02 16

Det har gått ett år sedan den ryska oppositionsledaren Aleksej Nalvnyjs död.

Och dödsfallet påverkar i allra högsta grad fortfarande Vladimir Putins kritiker.

Men de blivit betydligt tystare. Demonstrationerna har försvunnit och ersatts med tomhet.

Efter att Navalnyj förlorade livet 47 år gammal, till synes frisk och vid gott humör bara några dagar före sin död, framstår den ryska oppositionen som splittrad, försvagad och rädd.

Det framhåller bland annat den före detta ryska politikern Maxim Reznik som numera bor utomlands efter att ha kritiserat Putinregimen.

“Skickade en chockvåg”

Expolitikern är övertygad om att Putin delvis är ansvarig för Navalnyjs död.

– Jag tror att Putins mål var att skicka en chockvåg genom samhället, och dödandet av Navalnyj var även ett försök att döda allt hopp, säger Maxim Reznik till Deutsche Welle.

– Många är idag missmodiga, besvikna, utan hopp och har gått igenom stora plågor.

Vågar inte ens tala om det

Aleksej Navalnyjs greps i januari 2021 när han återvände till Ryssland efter en sjukhusvistelse i Berlin. Där hade politikern behandlats efter att han, enligt eniga FN-experter, förgiftats ombord på ett ryskt flygplan året innan.

Misstanken att Rysslands regering var inblandad i oppositionsledarens död delas av många, men den har aldrig kunnat bevisas.

Och numera vågar befolkningen inte ens ta hans namn i sin mun. Än mindre föra hans politik vidare.

– Unga människor är rädda för att prata om den här personen, säger 24-åriga Victoria till nyhetsbyrån AFP.

Kan få fängelse av att nämna namnet

Putinregimen slår stenhårt mot kritik och oliktänkande i Ryssland.

Den som överhuvudtaget nämner Navalnyj eller hans organisation Anti-Corruption Foundation, utan att lägga till att de har stämplats som “extremister”, kan dömas till böter eller till och med fyra års fängelse om brottet upprepas.

Det har tvingat framför allt unga ryssar till tystnad.

– Idag har vi tre tabubelagda ämnen – politik, religion och sex, säger 19-åriga Anastasia till AFP.

Änkan uppmanar

Julia Navalnaya, Aleksej Navalnyjs änka, har i dagarna uppmanat ryssarna att fortsätta kämpa för ett “fritt och fredligt” Ryssland.

– Vi vet exakt vad vi kämpar för. Ett framtida Ryssland som Aleksej drömde om. Fritt, fridfullt, vackert. Det är möjligt. Låt oss göra allt vi kan för att förverkliga hans drömmar, säger hon i en video som släpptes på Youtube under söndagen.

Enligt den ryska kriminalvården dog Navalnyj efter att ha “mått dåligt efter en promenad”.

Förklaringen har av omvärlden mötts av skepsis, bland annat av människorättsorganisationen Amnesty International.

– Endast en grundlig utredning som genomförs av oberoende och opartiska internationella experter kan säkerställa att sanningen kommer fram, och världen måste insistera på detta, framhåller Amnesty i ett uttalande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Europa smider planer i tysthet – redo att ingripa i Ukraina

2025 02 16

Europa jobbar i tysthet med planer på att kunna skicka trupper till Ukraina.

I Europa finns det en stor oro över hur fredssamtalen mellan USA, Ryssland och Ukraina kommer att gå.

De europeiska länderna är inte inbjudna till förhandlingarna, och många är rädda för att USA bryr sig mer om sina egna intressen än Ukrainas och Europas.

Samtidigt förbereder sig Europa i tysthet för att kunna skicka trupper till Ukraina, rapporterar AP.

”Kommer att spela sin roll”

En grupp europeiska länder jobbar på en plan för att skicka trupper till Ukraina som ska upprätthålla ett eventuellt fredsavtal med Ryssland, enligt nyhetsbyrån.

Storbritannien och Frankrike uppges leda initiativet.

Uppgifterna är dock knapphändiga, enligt nyhetsbyrån, eftersom länderna inte vill att Vladimir Putin ska få alltför god kännedom om exakt hur planerna ser ut.

– Jag kommer inte att gå in på särskilda detaljer, men jag accepterar att om det blir fred så måste det finnas någon slags säkerhetsgaranti för Ukraina, och Storbritannien kommer att spela sin roll i det, säger den brittiska premiärministern Keir Starmer, enligt nyhetsbyrån.

Kräver stora trupper

Ukraina vill helst bli Natomedlem och anser att det skulle vara den bästa säkerhetsgarantin, men USA uppges inte se det som ett alternativ i nuläget.

Istället kan alltså europeiska trupper komma att utgöra en ukrainsk säkerhetsgaranti efter ett eventuellt fredsavtal, och planerna är alltså redan i full gång.

De europeiska länderna har talat om den möjligheten sedan förra året, men nu har man i Europa blivit allt mer angelägen om att ta ansvar för Ukrainas säkerhet. I många europeiska länder fruktar man att Trump kan komma att köra över både Ukraina och Europa i en uppgörelse med Putin.

Det är oklart hur stora trupper Europa kan tänkas skicka och vilka länder som kommer att medverka. Det beror bland annat på hur ett eventuellt fredsavtal kommer att se ut.

För vissa länder är det mer komplicerat; Italien har konstitutionella begränsningar för hur de får använda sina trupper, och Nederländerna och Tyskland behöver ett godkännande från respektive parlament.

Hur stora trupper som kan bli aktuella är också en svår fråga att lösa. Experter flaggar för att det kommer krävas stora trupper om de ska utgöra någon verklig säkerhetsgaranti.

– Det måste vara en verklig styrka så att ryssarna vet att om de någonsin satte den på prov så skulle de bli krossade. Och du kan vara säker på att Ryssland kommer att testa den, säger Ben Hodges, tidigare befälhavande general för US Army Europe, enligt nyhetsbyrån.

LÄS OCKSÅ: USA ger Europa mardrömsbesked

Foto: Kirsty O'Connor No 10 Downing Street resp A Lallemand

Text: Redaktionen


Trumps ord väcker ramaskri – kallas för ”diktator”

2025 02 16

Ett inlägg från Donald Trump väcker starka reaktioner, och den amerikanska presidenten kallas för ”diktator”.

Sedan Donald Trump återvände till Vita Huset den 20 januari har han väckt många starka reaktioner, både positiva och negativa.

På lördagen gjorde Trump ett inlägg på den sociala medieplattformen Truth Social som har väckt ramaskri och fått kritiker att kalla honom för ”diktator”.

Anklagas för att citera auktoritär ledare

Inlägget består av ett citat som ofta tillskrivs den auktoritära franska ledaren Napoleon Bonaparte, rapporterar Newsweek.

Bakgrunden är att kritiker har hävdat att Trump försöker överskrida sitt mandat som president och att hans administration vill styra landet på ett sätt som strider mot grundläggande rättsprinciper. USA riskerar en ”konstitutionell kris” under Trump, menar många demokrater.

I det kritiserade inlägget skriver Trump:

– Den som räddar sitt land bryter inte mot någon lag.

Citatet har alltså tillskrivits Napoleon, även om det är osäkert om det verkligen kommer från honom. Men många tolkar citatet som att Trump vill rättfärdiga ett auktoritärt agerande.

– Detta är ett citat som ofta tillskrivs Napoleon, en diktator, skriver Aaron Blake, reporter på Washington Post, på X.

”Gjorde slut på demokratin”

Flera Trump-kritiker har tolkat citatet på samma sätt.

– Detta är ett citat från Napoleon, som beskriver hur han gjorde slut på demokratin i Frankrike, skriver advokaten Andrew Fleischmann på X.

– Detta är bokstavligen ett citat som tillskrivs Napoleon Bonaparte – precis innan han orkestrerade en kupp, tog den absoluta makten och krönte sig själv till kejsare i trots mot demokratin, skriver den Trumpkritiske influencern Ed Krassenstein.

Citatet kopplas också samman med olika uttalanden från bland annat vicepresident JD Vance och Elon Musk angående rättsprinciper, enligt tidningen.

– Domare får inte kontrollera den verkställande maktens legitima makt, skrev Vance i ett inlägg i februari.

Elon Musk har uttryckt sin ilska mot vissa domstolsbeslut och krävt ”en våg av rättsliga åtal”.

Många rättsprocesser går emot Trumps intressen, bland annat har det lämnats in en rad stämningar angående federala avskedanden, enligt tidningen.

Donald Trump har fått frågan om han kommer att acceptera domstolsbeslut som blockerar hans politiska agenda.

– Svaret är att jag alltid följer domstolarna, följer dem alltid. Och vi kommer att överklaga, säger Donald Trump.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen