Chockerande rasism mot Michelle Obama

2021 05 20

En av de mest erfarna Secret Serviceagenterna talar ut om hur Michelle Obama drabbades av chockerande rasism.

USA:s First Lady skyddades av Secret Service främsta agenter men ändå kunde man inte stoppa rasismen berättar Obamas säkerhetsagent Evy Poumpouras för Business Insider.

– Som USA:s första svarta First Lady fick Mrs Obama utstå en speciell typ av hån som ingen av hennes företrädare drabbats av, framhåller agenten som ger ett exempel.

– När vi åkte till en skola för att hålla ett tal passerade vi en person på en bro som höll upp en chockerande rasistisk skylt riktad mot henne. Jag minns att jag blev rasande – det var ju en del av vårt jobb att skydda presidentfamiljen mentalt såväl som fysiskt. Men om hon såg skylten så gav hon i alla fall inget tecken på det, säger agenten.
Agenten beskriver sin förtvivlan över att Secret Service inte kunde ingripa för att stoppa rasisterna.

– Jag kunde inte göra någonting. Lagen gav mig ingen makt, säger agenten och förklarar att det handlar om USA:s yttrandefrihetslagar. Hon förklarar att det fanns inga regler för hur Secret Service skulle hantera muntlig eller skriftlig rasism mot Michelle Obama. Hon kunde endast agera om Michelle eller Barack Obamas fysiska säkerhet var hotad.

Däremot kunde arrangörerna som ansvarade för den lokal eller trädgård där exempelvis talen hölls agera och avvisa de som hånade och hetsade mot presidentparet.

Agenten Evy Poumpouras arbetade även inom personskyddet för tre tidigare presidentpar; George & Laura Bush, Bill & Hillary Clinton och George och Barbara Bush.

Michelle Obama har kommenterat rasismen mot familjen och sa till CBS att hon oroas över vad som kan inträffa med döttrarna Sasha och Malia på grund av deras hudfärg.

– De har körkort. Men varje gång de sätter sig i bilen ensamma så blir jag orolig över vad som kan ske. De är duktiga studenter och artiga. Men om de kanske spelar för hög musik kanske någon ser dem och drar sina slutsatser, sa Michelle Obama.

[yop_poll id="69"]