SKRÄMMANDE: Demonstrationer FÖR Putins krig i Ukraina

2022 03 15

Stora grupper av människor som hyllar Rysslands diktator och skanderar i högan sky för Putins brutala krig i Ukraina.

Ja det är verkligheten i en europeisk huvudstad med omkring 1,5 miljoner invånare. Och det är vare sig Belarus eller Ryssland det handlar om.

Både dagtid och kvällstid

Det är i Serbiens huvudstad Belgrad som den ryska diktaturen har applåderats gång på gång av stora folksamlingar såväl på dagtid som kvällstid de senaste veckorna.

Vrålade ut sitt stöd

I går söndag var det dags igen.

– Klungor av pro-ryska demonstranter kampanjade i Serbiens huvudstad Belgrad på söndagskvällen för att vråla ut sitt stöd för Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar BBC News.

Stora ryska flaggor

Att Vladimir Putin ligger bakom att uppskattningsvis mer än 10 000 personer bland de båda ländernas styrkor samt civila redan dött tycks inte vara något problem för de pro-ryska grupperingarna i Serbien.

De har viftat med stora ryska flaggor och facklor flera kvällar i Serbiens huvudstad sedan krigsutbrottet.

Bilkaravaner med Z

Det har även ordnats bilkaravaner till stöd för Putin.

– En del fordon har målats med bokstaven Z, vilken har blivit en symbol för Rysslands krig i Ukraina efter att det uppmärksammats att ryska militärfordon målats med stora Z-bokstäver.

Inga ekonomiska sanktioner

Demonstrationerna har koordinerats av högerextrema grupper som är högljudda i landet.

Serbien röstade ja till FN-resolutionen som fördömde Rysslands anfallskrig mot Ukraina men landet har ännu så länge inte anslutit sig till den allt större grupp av länder som inlett ekonomiska sanktioner mot Moskva.

Slaviska band

Under århundraden har Serbien och Ryssland förenats av djupa band; från deras slaviska och ortodoxa arv till deras stadiga allianser under 1900-talens världskrig, rapporterar Euronews.

Samtidigt som de ryssvänliga krafterna är starka i Serbien så vill landet även gå med i EU. Det är två svårförenliga rörelser.

83 procent

Ukrainavänliga demonstrationer har också hållits i Belgrad de senaste dagarna vilket understryker att landet är delat.

Men en undersökning för the Institute for European Affairs år 2021 visade att 83 procent av serberna ser Moskva som en vän och Putin har utsetts till hedersmedborgare i en rad serbiska städer.

Landet är med andra ord en mycket udda fågel i Europa när det gäller synen på Rysslands diktator.

Foto: Oskyna, Twitter

Text: Redaktionen