Chocken: Vabbande pappa fick sparken via sms

2023 12 14

När en budbilsförare skulle ta hand om sitt skadade barn blev han avskedad av sin arbetsgivare.

Det exakta händelseförloppet är inte helt klarlagt, men enligt budbilsföraren Amro Amer hade han fått grönt ljus från sin arbetsledare för att vabba.

Anledningen var att hans barn skadat sig i en fallolycka.

Det accepterades dock inte av chefen som gav Amro Amer sparken – via sms.

– Ok. Jag säger upp dig från och med idag, skrev chefen i ett vändande meddelande till budbilsföraren enligt Dagens Nyheter.

Blev chockad

Amro Amer, som jobbat på företaget i ett års tid, förklarar för tidningen att han blev chockad. Allt förändrades med det meddelandet.

Men han är framför allt upprörd över fackets agerande – som enligt den anställda ställde sig helt och hållet på arbetsgivarens sida.

– Det stora problemet är faktiskt inte med företaget, det är med facket. Facket skyddade mig inte överhuvudtaget, säger Amro Amer till DN.

"Bara lögner"

Fackförbundet har inte velat kommentera ärendet.

Däremot har företaget som budbilsföraren jobbade på uttalat sig. Enligt vd:n var det inte alls Amro Amers vabbande som var underlag för avskedningen, utan det var bråk och arbetsvägran från den anställda.

Företaget menar att sms:et bara hade olycklig timing.

Arbetsgivarens förklaring förkastas av Amro Amer som “bara lögner”. 

Fallet har nu gått till domstol och Malmö tingsrätt bedömer att sms:et är en överträdelse av föräldraledighetslagen.

Inte första gången

Det ovan beskrivna fallet är inte första gången som ett avskedande via sms fått medial uppmärksamhet i Sverige.

I somras fick en man som jobbat fyra år på ett bärgningsföretag sparken på samma sätt som Amro Amer. 

Mannen hade blivit sjuk och blev tvungen att stanna hemma från jobbet i två veckor. Mitt under sjukskrivningen plingade mobilen till med meddelandet att han blivit avskedad.

Orsaken var oväntad.

– Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra, uppgav tidningen Kollega.

Stämdes på 150 000 kronor

Mannen anklagades även för att ha misskött sin redovisning av antalet arbetade timmar, men backades upp av fackförbundet Unionen.

Arbetsgivaren betecknade händelsen som arbetsvägran men hamnade därefter i kraftigt blåsväder och stämdes på 150 000 kronor.

LÄS MER: Avskedad via sms efter två veckors sjukdom

Foto: J. Leupe

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen