Chocken: Usama bin Ladin är “tillbaka”

2023 11 18

Den 2 maj 2011 meddelade USA att Usama bin Ladin dödats av en amerikansk säkerhetsstyrka.

Terrororganisationen al-Qaidas dåvarande ledare sköts ihjäl efter att soldaterna hamnat i en eldstrid då de trängt in i ett bostadshus i Abbottabad i Pakistan, berättade USA:s dåvarande president Barack Obama vid tillfället.

Tolv år senare har bin Ladin väckts till liv – online.

Den forne terrorledaren har “återuppstått” på sociala medier efter att hans “brev till USA” från 2001 börjat spridas på sociala medier.

Citeras av unga människor

Bin Ladins “brev till USA" består av 4 000 ord och publicerades strax efter 11 septemberattackerna.

I brevet kritiserar den nu avlidne terrorledaren den amerikanska regeringen, bland annat för att ha “skapat Israel”.

– Ett av de största brotten, framhöll Usama bin Ladin.

Nu, efter att kriget mellan Israel och Hamas eskalerat den senaste månaden, har bin Ladins ord och citat börjat cirkulera på nätet.

Bland annat av den yngre generationen på TikTok.

– De pratar om hur det påstås ge dem ett nytt perspektiv om det historiska sammanhanget bakom 11 september, berättar Politicos reportrar i en artikel.

Analytikern: "Förbryllande"

Klipp där människor läser upp utdrag från brevet har blivit virala.

Tidigare i veckan hade somliga videos över 14 miljoner visningar, enligt CNN.

Filmerna har delats med hashtaggen #lettertoamerica och innehåller bland annat grovt antisemitiska och antiamerikanska meddelanden.

Peter Bergen, nationell säkerhetsanalytiker som själv intervjuat bin Ladin, förbryllas av det faktum att brevet återuppstått och därmed indirekt också terrorledarens ande.

– De flesta av människorna var antingen inte födda eller var mycket små barn när bin Ladin och 9/11 hände, så de har inte mycket historiskt sammanhang, säger han till CNN.

USA rasar: "Motbjudande"

Vita huset har reagerat kraftigt på att Usama bin Ladins budskap väckts till liv på sociala medieplattformar.

– Det finns aldrig ett rättfärdigande för att sprida de motbjudande, onda och antisemitiska lögner som al-Qaidas ledare utfärdade precis efter att ha begått den värsta terrorattacken i amerikansk historia – och lyfta fram dem som hans direkta motiv för att mörda 2 977 oskyldiga amerikaner, säger biträdande pressekreterare Andrew Bates.

The Guardian har raderat

År 2002 publicerade The Guardian en översatt kopia av brevet.

Tidningen tog bort det från sin webbplats efter att TikTok-användare hade börjat länka till artikeln.

TikTok har uttryckt att videor som marknadsför bin Ladins brev bryter mot deras regler, men att man motsätter sig rapporterna om att dessa videor “trendar på vår plattform”, skriver CNN.

Foto: Hamid Mir resp Geralt

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen