Chockbesked för Liberalerna – Bengt Westerberg tänker inte rösta på L

2021 06 24

Liberalernas mest framgångsrika partiledare i mannaminne kommer inte att rösta på sitt eget parti. I stället hyllar han Annie Lööf (C).

– I nuvarande läge kommer jag inte stödja Liberalerna i riksdagsvalet, säger Bengt Westerberg,  som är berömd för den så kallade Westerbergseffekten som 1985 lyfte dåvarande Folkpartiet till superresultatet 14,2 %, till DN.

Han är kritisk till både Liberalernas och Moderaternas retorik.

– Ett slagord som används, jag har hört både Nyamko Sabuni och Elisabeth Svantesson använda det, är att man ska samarbeta med alla. Det är bara ett uttryck för att man vill samarbeta med sverigedemokrater. Det betyder inte alla. Man vill ju inte samarbete med socialdemokrater, till exempel, säger Westerberg till DN.

Tror att L faller ur

Han tror att extraval står för dörren och han tror inte Liberalerna ligger bra till.
– Jag tror inte man klarar det. Blir det val nu får de svårt att klara det. Jag tycker att Annie Lööf har rätt, att man ska söka samarbete i den breda mitten. De som tycker det kan ju stödja Centerpartiet, säger han. Den före detta partiledaren lämnar något av ett chockbesked till sitt eget parti.
– I nuvarande läge kommer jag inte stödja Liberalerna i riksdagsvalet, säger han till DN.

ANALYS

Liberalerna har aldrig varit så nära att trilla ur riksdagen som nu. Om det dessutom blir val till riksdagen – inte om ett drygt år, utan redan i slutet av sommaren – så är goda råd dyra för partiet. Det är sämsta möjliga tajming.

Bengt Westerberg är dessutom en stor hjälte för många inom Liberalerna, även bland yngre liberaler som läst om hans storhetstid. Hans besked är därmed automatiskt en kraftig markering som svider internt i partiet.

Foto: Bengt Westerberg Facebook

[yop_poll id="265"]