CENTERN: Påståendet om samtalsförbud stämmer inte

2021 08 13

Centerpartiet slår tillbaka mot Vänsterpartiets beskrivning om att V inte får tala med S inför budgeten.

– Påståendet från V om ”samtalsförbud” stämmer inte. Regeringen får prata och förhandla med vem eller vilka partier regeringen vill, framhåller partisekreterare Michael Arthursson (C).

Vill värja sig

Det var i går som Vänsterpartiet gick ut i SVT Aktuellt och i DN med sina fyra krav för att möjligen kunna stödja en S-C-MP-budget och i samband med utspelet betonade V att Centern utfärdat samtalsförbud mellan V och Regeringen Löfven. Men Centern vill värja sig mot den beskrivningen.

– C är i opposition och kommer driva vår politik i riksdagen. Men om regeringen vill ha C:s stöd för en budget kan den inte vara förhandlad med V, förklarar Arthursson (C).

ANALYS

Det är uppenbart att V syftar på budgeten och beskedet från C har länge varit tydligt – om V förhandlar budgeten med S-MP så kommer C inte att stödja budgeten och då faller regeringen.

Så även om det inte är något strikt förbud så är konsekvenserna så kraftiga att det är naturligt att V betecknar det som ett förbud. I detta fall får det hela i praktiken sägas ligga närmare V:s beskrivning än C:s beskrivning även om det som så ofta i politiken är så att båda parterna har rätt i teorin.

Foto: Nooshi Dadgostar, FB, resp. Annie Lööf, FB

[yop_poll id="475"]