Cannabisodling hittad i Småland – Polisen misstänker många fler odlingar

2021 11 08

I det lilla samhället Skruv på den småländska landsbygden har polisen funnit 500 växande cannabisplantor. Nya studier från Linnéuniversitetet visar på stor överrepresentation på cannabis och andra narkotikaodlingar just på landsbygden. 

Polisen fick in tipset om Skruv från en tysk turist som skulle hämta sin cykel när han fick syn på cannabisodlingen och ringde polisen.

Huset värt 400 000 men knarket 5 miljoner

– Det är mest ute på landsbygden som vi har cannabisodlingar. Fastigheterna är inte så dyra här. Den här fastigheten i Skruv tror jag var köpt för 400 000 kronor. Vi hittade 40 kilo cannabis som i missbrukarleden är värd omkring fem miljoner, så en fastighet här betalar sig rätt så fort säger polismannen Peter Gustavson till SVT.

Hade redan flytt

Enligt Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö, så är det i vanliga fall är mycket lägre kriminalitet på landsbygden förutom just kring narkotikabrott. 

De två männen som jobbade på odlingen dömdes i år till 2 och 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. När polisen stormade villan så hade de båda redan flytt men kunde hittas och kopplas till brottet med hjälp av DNA och teknisk beskrivning   

Misstänker många fler odlingar

Skruv är den senaste narkotikaodlingen som polisen i Kronobergs och Kalmar län slagit till mot men polisen säger att dom misstänker många fler gömda odlingshus runt om på landsbygden i Småland. Detta kan polismannen Peter Gustavson konstatera då polisen har märkt att det säljs mycket utrustning för liknanden ändamål. 

Önskar allmänhetens hjälp

Peter Gustavsson ber även allmänheten att ringa in tips till polisen om man misstänker något då polisen medger att dom är helt beroende av tips från allmänheten. Flera granna i Skruv misstänkte att det var något skumt men det hade inte blivit av att dom ringt in.   

Fönstren igenklistrade

– I hus med cannabisodlingar är fönstren igenklistrade, så det ser ofta helt dött ut. På nätterna kanske man kan se någon springa med ljus, så det är något man kan vara uppmärksam på, säger Peter Gustavsson. 

Foto: R. Lange

[yop_poll id="872"]