Cannabisodling hittad i Småland – Polisen misstänker många fler odlingar

2021 11 08

I det lilla samhället Skruv på den småländska landsbygden har polisen funnit 500 växande cannabisplantor. Nya studier från Linnéuniversitetet visar på stor överrepresentation på cannabis och andra narkotikaodlingar just på landsbygden. 

Polisen fick in tipset om Skruv från en tysk turist som skulle hämta sin cykel när han fick syn på cannabisodlingen och ringde polisen.

Huset värt 400 000 men knarket 5 miljoner

– Det är mest ute på landsbygden som vi har cannabisodlingar. Fastigheterna är inte så dyra här. Den här fastigheten i Skruv tror jag var köpt för 400 000 kronor. Vi hittade 40 kilo cannabis som i missbrukarleden är värd omkring fem miljoner, så en fastighet här betalar sig rätt så fort säger polismannen Peter Gustavson till SVT.

Hade redan flytt

Enligt Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö, så är det i vanliga fall är mycket lägre kriminalitet på landsbygden förutom just kring narkotikabrott. 

De två männen som jobbade på odlingen dömdes i år till 2 och 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. När polisen stormade villan så hade de båda redan flytt men kunde hittas och kopplas till brottet med hjälp av DNA och teknisk beskrivning   

Misstänker många fler odlingar

Skruv är den senaste narkotikaodlingen som polisen i Kronobergs och Kalmar län slagit till mot men polisen säger att dom misstänker många fler gömda odlingshus runt om på landsbygden i Småland. Detta kan polismannen Peter Gustavson konstatera då polisen har märkt att det säljs mycket utrustning för liknanden ändamål. 

Önskar allmänhetens hjälp

Peter Gustavsson ber även allmänheten att ringa in tips till polisen om man misstänker något då polisen medger att dom är helt beroende av tips från allmänheten. Flera granna i Skruv misstänkte att det var något skumt men det hade inte blivit av att dom ringt in.   

Fönstren igenklistrade

– I hus med cannabisodlingar är fönstren igenklistrade, så det ser ofta helt dött ut. På nätterna kanske man kan se någon springa med ljus, så det är något man kan vara uppmärksam på, säger Peter Gustavsson. 

Foto: R. Lange

[yop_poll id="872"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen