Cannabisodling hittad i Småland – Polisen misstänker många fler odlingar

2021 11 08

I det lilla samhället Skruv på den småländska landsbygden har polisen funnit 500 växande cannabisplantor. Nya studier från Linnéuniversitetet visar på stor överrepresentation på cannabis och andra narkotikaodlingar just på landsbygden. 

Polisen fick in tipset om Skruv från en tysk turist som skulle hämta sin cykel när han fick syn på cannabisodlingen och ringde polisen.

Huset värt 400 000 men knarket 5 miljoner

– Det är mest ute på landsbygden som vi har cannabisodlingar. Fastigheterna är inte så dyra här. Den här fastigheten i Skruv tror jag var köpt för 400 000 kronor. Vi hittade 40 kilo cannabis som i missbrukarleden är värd omkring fem miljoner, så en fastighet här betalar sig rätt så fort säger polismannen Peter Gustavson till SVT.

Hade redan flytt

Enligt Peter Lindström, professor i kriminologi vid Linnéuniversitetet i Växjö, så är det i vanliga fall är mycket lägre kriminalitet på landsbygden förutom just kring narkotikabrott. 

De två männen som jobbade på odlingen dömdes i år till 2 och 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. När polisen stormade villan så hade de båda redan flytt men kunde hittas och kopplas till brottet med hjälp av DNA och teknisk beskrivning   

Misstänker många fler odlingar

Skruv är den senaste narkotikaodlingen som polisen i Kronobergs och Kalmar län slagit till mot men polisen säger att dom misstänker många fler gömda odlingshus runt om på landsbygden i Småland. Detta kan polismannen Peter Gustavson konstatera då polisen har märkt att det säljs mycket utrustning för liknanden ändamål. 

Önskar allmänhetens hjälp

Peter Gustavsson ber även allmänheten att ringa in tips till polisen om man misstänker något då polisen medger att dom är helt beroende av tips från allmänheten. Flera granna i Skruv misstänkte att det var något skumt men det hade inte blivit av att dom ringt in.   

Fönstren igenklistrade

– I hus med cannabisodlingar är fönstren igenklistrade, så det ser ofta helt dött ut. På nätterna kanske man kan se någon springa med ljus, så det är något man kan vara uppmärksam på, säger Peter Gustavsson. 

Foto: R. Lange

[yop_poll id="872"]

EKONOMI: Svenskarna helvänder – “Värsta sedan finanskrisen”

2025 01 06

Det ekonomiska läget är alltjämt tufft i Sverige.

Ekonomin har inte återhämtat sig från det höga ränteläget och inflationen som urholkade konsumenternas plånböcker.

Många olika indikatorer pekar fortfarande på att svensk ekonomi befinner sig i en tuff sits.

En av dessa är hur många nya företag som skapas i landet.

Svenskarna helvänder

Enligt statistik från Bolagsverket som har sammanställts av Visma framgår att nyföretagandet är mycket lågt i Sverige.

Så sent som 2021 låg antalet nystartade företag på en rekordnivå, men svenskarna helvänder och det är numera mycket få som känner sig villiga att starta eget.

Faktum är att det enligt Visma är den lägsta nivån sedan finanskrisen.

“Mycket allvarligt”

Sedan rekordåret 2021 har antalet nystartade företag sjunkit med en fjärdedel. 

2024 startades 57 400 nya företag i Sverige. Nyföretagandet har inte varit så lågt sedan finanskrisen 2009.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket allvarligt att nyföretagandet är det lägsta sedan finanskrisen 2009, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

– Nu behöver regeringen visa att man menar allvar med att bygga Sverige rikare och tryggare genom att ge småföretagen rätt förutsättningar för att kunna växa och anställa.

Färre drömmer om det

Förra året registrerades 57 400 nya företag i Sverige. 

Det är det lägsta antalet nya företag sedan finanskrisen 2009 då 54 700 nya företag startade. 

Nyföretagandet har rasat med en fjärdedel, 27 procent jämfört med rekordåret 2021 då 78 700 nya företag startade.

– Enligt Sifo/Verianundersökningar som Visma Spcs genomför årligen, drömmer allt färre svenskar om att starta eget. Andelen som drömmer om att ta steget till eget har sjunkit från 33 procent 2021 till 27 procent 2024, framhåller Visma i ett pressmeddelande.

– Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda. 

Det måste göras

Boo Gunnarson förklarar vidare vad som nu måste göras.

– För att säkra jobb och skatteintäkter måste landets kommuner erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat så att fler vågar förverkliga sin dröm om att starta eget.

Foto: S. Graham

Text: Redaktionen


Båt med svenskar ombord har sjunkit i Thailand

2025 01 05

En båt uppges ha sjunkit i Thailand, och flera svenskar fanns ombord.

En båt har sjunkit i Thailand på söndagsmorgonen.

Det rör sig om en turistbåt med flera svenskar ombord, rapporterar Expressen.

Passagerarna tvingades hoppa i vattnet och simma iland.

Många svenskar ombord

Turistbåten uppges ha varit på väg till ön Koh Talu, enligt tidningen.

Den hade ett 30-talet passagerare ombord, varav många uppges ha varit svenskar.

Med 150-200 meter kvar till land har båten börjat ta in vatten, och passagerarna, som hade flytväst på sig, tvingades hoppa i vattnet och simma iland.

– Barnen var väldigt rädda. Men de flesta behöll lugnet, säger svenska Marcus, som befann sig på båten tillsammans med sin fru och två barn, till tidningen.

Populär turistdestination

Koh Talu ligger två timmar från den kända turistorten Hua Hin, enligt Resor till Thailand.

På ön finns vita sandstränder och välbevarade korallrev med färgglada fiskar, och det beskrivs som en plats som lämpar sig särskilt bra för bland annat snorkling.

Koh Talu är därför en omtyckt destination, men för de svenska turisterna som skulle ta sig dit på söndagsmorgonen, lokal tid, blev båtresan alltså en dramatisk händelse.

De blev också av med sin packning när båten sjönk.

– Det är lite trist att alla saker är borta. Men det viktiga är ju att alla lever, säger Marcus till tidningen.

Viktigt att tänka på vid utlandsvistelse

Att råka ut för olyckor och krissituationer utomlands kan vara extra obehagligt eftersom man inte alltid vet vad som gäller eller vart man ska vända sig.

Det är viktigt att tänka på att man själv är ytterst ansvarig när man är utomlands, och det gäller även vid olyckor och kriser, understryker Krisinformation på sin hemsida.

Enligt Krisinformation är det viktigt att ringa hem eller meddela sig via sociala medier, så att anhöriga får information.

I samband med utlandsvistelse bör man också registrera sig på den så kallade svensklistan. Det gör att UD eller ambassaden kan få tag i dig i händelse av en större krissituation.

Man bör också försöka hålla sig uppdaterad och följa råd från lokala myndigheter, enligt Krisinformation.

Foto: B. Bizco

Text: Redaktionen