Cancer ökar bland unga – en faktor kan man själv påverka
2024 09 22
Allt fler unga drabbas av cancer, och enligt forskare så finns det en specifik faktor som tros ligga bakom – och som man själv kan påverka.
Cancer har blivit allt vanligare bland personer under 50 år.
Det visar en ny forskningsrapport från American Association for Cancer Research i USA.
Enligt rapporten kan 40 procent av alla cancerfall associeras till livsstilsfaktorer som vi själva kan påverka och modifiera.
Forskarna pekar särskilt på en faktor som tros ha bidragit till ökningen.
Livsstilsfaktorer påverkar
Många livsstilsfaktorer kan öka eller minska risken för cancer.
En faktor som lyfts fram av forskarna är alkoholkonsumtionen.
Det är bland annat förknippat med bröstcancer samt cancer i mag-tarmkanalen, enligt flera studier.
Men svenska forskare pekar i stället på en annan faktor som tros ligga bakom ökningen av cancer bland unga, rapporterar DN.
Övervikt och fetma stora riskfaktorer
Susanna Larsson, forskare i epidemiologi, lyfter fram övervikt och fetma som en större riskfaktor än alkohol.
– Fetman påverkar olika hormoner och vissa av de här hormonerna skyndar på cancerutvecklingen. Det är en mycket tydlig och väletablerad riskökning för flera olika cancerformer, säger hon till tidningen.
Den som vill slippa bli sjuk bör alltså försöka bli av med eventuell övervikt, bland annat genom att sköta kost och motion så bra som möjligt.
Matvanor påverkar
Även de amerikanska forskarna vid American Association for Cancer Research lyfter fram övervikt och fetma samt relaterade livsstilsfaktor som en vanlig orsak till cancer.
De menar att nästan 20 procent av alla cancerdiagnoser i USA är direkt associerade till exempelvis kroppsvikt, ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet.
Huruvida det är den främsta förklaringen till ökningen av cancerfall bland unga är dock svårt att säga.
SVT har tidigare uppmärksammat att antalet unga som drabbas av tarmcancer ökar. Det tros bland annat kunna kopplas till våra matvanor.
– Vi vet att rött kött, fettrik och processad mat är riskfaktorer, sade Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, till kanalen.
Arkivfoto: Emil Langvad Region Skåne
Text: Redaktionen