Butikskedja vill öppna 400 butiker – för att utmana Coop och Ica
2024 12 21
Butikskedjan 24sju har som mål att nå upp till 500 obemannade butiker.
Under en längre tid har klagomål framförts gällande Sveriges “monopolliknande” livsmedelssituation.
Coop, Ica och Axfood har enorma marknadsandelar och det uppmärksammades inte minst i samband med inflationen som varit ett stort problem på senare år.
Nu vill butikskedjan 24sju ge sig in i matchen, rapporterar Dagens Nyheter.
Vill nå 500
I dagsläget har 24sju 100 obemannade butiker runt om i landet.
Målsättningen är dock betydligt högre än så - inom fem år ska man nå upp till 500 butiker.
Profilen Joakim Assarsson förklarar att 24sju i mångt och mycket grundas på digitala lösningar.
– Det senaste som vi lagt till finns i några butiker i Göteborg. Där använder vi AI vid ingången för att analysera dem som kommer in i butiken, säger han till DN.
Runt om i landet
I dagsläget har 24sju 100 butiker runt om i landet.
Bland annat finns de obemannade butikerna i Värnamo, Norrköping, Göteborg, Nyköping, Katrineholm, Malmö, Mora och Östersund.
Assarsson framhåller att butikskedjan ska vara enkel och smidig framförallt.
– Det ska vara så smidigt som möjligt för butiksdriften och för konsumenterna.
Enda du behöver
Smidigheten upprepas via 24sjus hemsida - där man understryker att det inte behövs mycket för att göra sina inköp via de obemannade butikerna.
– 24 SJU Snabbköp är matbutiken som alltid finns där för dig. Obemannad Matbutik med stort utbud och superlätt att handla i. Det enda du behöver är BankID och bankkort eller Swish.
Har riktat kritik
Utöver missnöjet hos gemene man har även Konkurrensverket varit kritisk mot den rådande situationen i livsmedelsbranschen - detta då den bristande konkurrensen kan leda till högre priser för konsumenterna.
– I genomlysningen av livsmedelsbranschen konstaterar Konkurrensverket att det i flera avseenden finns bristande konkurrens i livsmedelskedjan, framhåller myndigheten.
– För konsumenterna innebär den bristande konkurrensen att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra.
Foto: C. Banks
Text: Redaktionen