Bussförare uppmanar allmänheten – aktivera funktion på mobilen
2024 11 05
Många gång- och cykeltrafikanter syns för dåligt i novembermörkret.
Det anser busschaufförerna Malin Murbäck och Einar Holmström.
– Folk tror verkligen att de syns ute på gatorna så fort det finns lite lampor i närheten. Men man faller bort i skuggorna som bildas i stället, säger Malin Murbäck till P4 Örebro.
Kollegan Einar Holmström anser att en del gång- och cykeltrafikanter agerar utan att tänka på konsekvenserna.
– De kliver rakt ut i gatan och kollar på mobilen. De tror att vi ser dem, men så är det faktiskt inte, säger han till radion.
Uppmanar: Använd mobilen
Bussförarna går nu ut med en uppmaning till allmänheten: använd mobilen för att synas.
– Det enklaste är att använda mobiltelefonen. Det finns en ficklampa på den som man kan lysa med och alla har i princip en mobiltelefon, säger Malin Murbäck till P4 Örebro.
”Då kan det vara för sent”
Ett annat knep för att synas i mörkret är att använda reflexer.
– Reflexer gör stor skillnad. Med bra reflexer kan en person upptäckas på cirka 125 meters håll. En mörkklädd person utan reflexer syns först på 20–30 meters avstånd. Då kan det redan vara för sent, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, i ett uttalande.
M Sverige rekommenderar gång- och cykeltrafikanter att alltid bära reflexer.
För bästa synlighet ska reflexerna placeras långt ner på ben och armar.
– Många tror att reflexer inte är lika viktiga i samhällen eller där det finns gatubelysning, men tvärtom omkommer flest i mörkerolyckor i tättbebyggda områden med upplysta vägar. Extra viktigt är att föräldrar ser till att barnen har reflexer. Särskilt riskutsatta är unga när de går till eller från bussen, säger Heléne Lilja.
35 varje år
Ungefär 35 gående omkommer i trafikolyckor varje år. Olycksrisken är högre under vinterhalvåret, då mörkret försämrar sikten för bilister.
Foto: N. Dumlao
Text: Redaktionen