Brutalt besked från Putin: “Jag har inget annat val”

2024 04 12

Ryssland har genomfört en massiv attack mot Ukrainas energiinfrastruktur.

Ett kraftverk utanför Kyiv har totalförstörts vilket får kritiska konsekvenser för den ukrainska befolkningen.

Omkring 200 000 ukrainare är nu helt utan ström efter attacken, rapporterar Sky News.

Enligt president Voldoymyr Zelensky avfyrades 40 missiler och 40 drönare som ska ha skadat transformatorstationer och produktionsanläggningar i fem ukrainska regioner.

Diktatorn: Har inget val

Vladimir Putin har kommenterat den brutala attacken som slår hårt mot Ukrainas civilbefolkning.

Han menar att Ryssland var “skyldiga” att inleda attacker mot ukrainska energianläggningar som svar på Kyivs attacker mot ryska mål, uppges Putin ha sagt.

– Tyvärr har vi observerat en rad träffar på våra energianläggningar nyligen och vi var tvungna att svara, citeras diktatorn enligt Reuters från ett samtal med Belarus ledare Alexander Lukasjenko.

Putin tillägger:

– Anfallen mot energi är delvis kopplade till att lösa en av de uppgifter vi tagit på oss, och det är demilitarisering. Vi tror framför allt att vi på så sätt kommer att påverka Ukrainas militärindustriella komplex, och på ett mycket direkt sätt.

"Humanitära överväganden"

Enligt Putin har Ryssland avstått från liknande attacker under vintern “på grund av humanitära överväganden”.

– Vad jag menar är att vi inte ville göra sociala institutioner som sjukhus och liknande strömlösa, påstår den ryska ledaren.

Han uppger att det är Ukrainas attacker mot oljeraffinaderier i flera ryska regioner de senaste veckorna som framkallat ett svar från Moskva.

Avfärdar attackplaner mot andra länder

Samtidigt avfärdade Putin återigen varningar från västvärlden om att Ryssland planerar att attackera europeiska länder utanför Ukraina.

– Det är nonsens. Det är nödvändigt för de styrande kretsarna, som vi brukade säga, att förklara och motivera sina utgifter för kriget i Ukraina, säger Putin i samtalet med Lukasjenko enligt nyhetsbyrån.

Diktatorn avvisar även alla förslag om fredssamtal utan ryskt deltagande, vilket Schweiz initierat i juni månad.

– Både Putin och Lukasjenko var överens om att den bästa utgångspunkten för en uppgörelse i Ukraina var den serie samtal som hölls i Turkiet 2022 under krigets första veckor, som bröts upp utan någon överenskommelse, uppger Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen