BRUTALA SIFFRAN: Putins nya storoffensiv står redo

2023 02 03

Mycket tyder på att Rysslands diktator Vladimir Putin förbereder en ny storoffensiv i Ukraina.

Diktatorns plan är att sätta fart innan Ukrainas nya stridsvagnar och vapensystem anländer från väst.

En ny rysk offensiv kommer, enligt diverse rapporter, att ske drygt ett år efter att Moskva inledde sitt anfallskrig i Ukraina. Då deltog uppemot 175 000 ryska soldater i offensiven mot norra, södra och östra Ukraina.

Den kommande offensiven väntas bli betydligt större.

Det varnar Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov för.

Han tror att startdatumet för offensiven kommer att sammanfalla på årsdagen för invasionen och att hela 500 000 ryska soldater kommer att delta. Enligt ministern har Ukraina uppgifter som tyder på att Moskva har utplacerat omkring en halv miljon soldater.

– Vi underskattar inte vår fiende. Deras mobilisering har inte upphört, säger Reznikov enligt AFP. 

Ryssland har uppgett att 300 000 nya reservister har mobiliserats till kriget. Putin har deklarerat att kvoten är uppfylld och att mobiliseringen därmed är avslutad. Ukraina hävdar däremot att mobiliseringen aldrig upphört. 

”Kan stämma”

Jonas Kjellén, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, följer olika aspekter av utvecklingen inom Rysslands väpnade styrkor.

Han konstaterar att siffran på 500 000 kan stämma.

–  Räknar man samman den reguljära armén med Wagnerstyrkor och separatister med omkring hälften av de 300 000 man som mobiliserades i september och dessutom lägger till folk från olika säkerhetsstrukturer är en halv miljon inte orealistiskt, säger Jonas Kjellén till SvD.

Här slår Moskva till 

Ukrainas underrättelseuppgifter tyder på att Ryssland kommer att slå till mot de södra och östra delarna av landet.

Jonas Kjellén delar bedömningen.

– Jag håller med om teorin. Att de skulle anfalla från Belarus verkar vara avfärdat. Det är rimligt att förutsätta att ett större ryskt angrepp kan ske mot de östra, men även centrala delarna av landet där flodgränserna i svår terräng ser ut att kunna bli avgörande

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen