Britterna övertygade om att Ryssland kommer invadera

2022 02 18

- Han kommer att göra det och det kommer att bli fruktansvärt.

Det uppger källor inom Storbritanniens regering till The Times avseende att Ryssland kommer att gå till anfallskrig mot Ukraina.

Har ändrats sin bedömning

Brittiska regeringen har de senaste 24 timmarna ändrats sin bedömning och är nu övertygade om att Putin har bestämt sig för att invadera Ukraina. Enligt The Times bygger Putin upp sina styrkor innan attacken ska ske.

Biden håller med

Joe Biden har varnat för att allt tyder på att Ryssland planerar att invadera Ukraina, inklusive tecken på att Moskva genomför en falsk flagg-operation för att motivera det.

Inom de närmsta dagarna

-Vi har anledning att tro att de är engagerade i en falsk flagg-operation för att ha en ursäkt att gå in. Varje indikation vi har är att de är beredda att gå in i Ukraina och attackera. Min uppfattning är att det kommer att hända inom de närmaste dagarna, sa Biden i Vita huset, rapporterar Al Jazeera.

Tankarna om attacken

Biden beordrade dessutom utrikesminister Antony Blinken att ändra sina resplaner i sista minuten, för att tala vid ett möte i FN:s säkerhetsråd om Ukraina. I sitt tal till rådet skissade Blinken i grafisk detalj hur Washington hävdar att varje rysk attack skulle påbörjas och utvecklas.

- Missiler och bomber kommer falla över Ukraina, kommunikationer kommer att blockeras, cyberattacker kommer att stänga av ukrainska institutioner. Efter det kommer ryska stridsvagnar och soldater att avancera mot nyckelmål som redan har identifierats och kartlagts i detaljerade planer, sa Blinken.

NATO är oroliga

NATOs generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att de är oroade över att Ryssland försöker iscensätta en förevändning för en väpnad attack mot Ukraina.

-De har tillräckligt med trupper, tillräckligt med kapacitet för att starta en fullfjädrad invasion av Ukraina med mycket liten eller ingen varningstid, sade han.

Ryssland fortsätter att förneka

Ryssland fortsätter att förneka att de planerar att invadera Ukraina. Washington menar att Ryssland inte kommer dra sig tillbaka, utan att Putin i själva verket skickar fler styrkor.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen