Brister i Sveriges försvar har upptäckts
2024 01 27
Omfattande säkerhetsproblem har upptäckts inom det svenska försvaret.
I samband med det kommande inträdet i Nato har regeringen börjat förbereda Sverige för de kravställningar som finns inom försvarsorganisationen.
Det handlar bland annat om att öka den militära rörligheten, men även att säkerställa kvaliteten på svenska försvarsverksamheter.
Därmed är det oroväckande att omfattande säkerhetsbrister nu har upptäckts.
Det rapporterar SVT.
“Ser allvarligt på det”
Det är Försvarets säkerhetsinspektion som har noterat avvikelser vid flygflottiljen i Uppsala, som i en rapport har beskrivits som “besvärande” och “allvarliga”.
Flygflottiljens chef Pernille Undén har uttalat sig om situationen.
– Det här ser jag allvarligt på, säger hon till SVT.
Flera problem
Fynden gör gällande bristande arbetsmiljö där personal behöver köpa egen utrustning och inte har tillgång till rent vatten, men även farligt gods som har felmärkts.
Säkerhetspersonal har även saknats inom flera verksamheter, bland annat trafiksäkerhet och farligt gods.
– Det är saker vi måste omhänderta här och nu och även på längre sikt. När det gäller märkning på farligt gods är det klart att det måste finnas på plats.säger Pernille Undén.
En låg nivå
I en rapport som Försvarsberedningen har släppt konstateras att mycket behöver göras för att förbättra Sveriges förberedelser för krissituationer.
– Försvarsberedningen anser att det civila försvaret i närtid måste utveckla en högre samlad totalförsvarsförmåga, framhåller regeringen via sin webbsida.
– Uppbyggnaden sker från en låg nivå. Takten i förberedelserna, beredskapen och förmågan inom hela totalförsvaret, både det militära och det civila försvaret, måste därför ökas skyndsamt.
På flera håll
Försvarsberedningen menar även att det behövs tydligare lednings- och lydnadsförhållanden i det civila försvaret.
– Vid höjd beredskap och krig präglas situationen av en hög grad av osäkerhet liksom av snabba och svårförutsägbara skeenden. Detta ställer krav på snabba beslut under stor osäkerhet, där begränsade resurser ska prioriteras för omfattande behov.
Foto: Försvarsmakten
Text: Redaktionen