Brist på populär Arla-produkt – “Svårt att hinna i kapp”

2024 08 30

Arla har problem att möta efterfrågan.

Intresset för keso har ökat kraftigt under den senaste tiden.

Keso trendar på sociala medier och pekas ut som någonting mycket positivt för den som tränar.

På grund av den nya situationen vad gäller efterfrågan har Arla nu problem med att möta behovet.

Det rapporterar sajten Livsmedel i fokus.

“Svårt att hinna i kapp”

Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige, förklarar att man gör så gott man kan.

– Vi producerar dygnet runt alla dagar i veckan men har ändå svårt att hinna i kapp. Det är i och för sig ett angenämt problem, säger han.

“Då måste vi investera”

Försäljningen har ökat 15 procent mer än vad man hade väntat sig.

Det har lett till tomma butikshyllor på olika håll runt om i landet.

Wallenberg menar att om efterfrågan fortsätter att öka så krävs nya investeringar från Arla.

– Om efterfrågan ökar ännu mer så behöver vi investera för att öka kapaciteten. Vi håller faktiskt på att titta på det just nu.

Inte första gången

Det är inte första gången som Keso trendar av anledningar som har med träning att göra.

– Keso blev snabbt populär hos folk som ville hålla vikten, och hade därför till en början karaktären av en bantningsprodukt, något magert att lägga på smörgåsen, förklarar Arla.

– Det tog marknadsförarna fasta på, så det var ofta stora kampanjer för Keso i januari, när folk skulle dra ner på kalorierna efter julmaten. 

– Idag har Keso betydligt fler användningsområden, inte minst sedan den fått en mängd olika smakvarianter, och den utgör för många, inte minst för ”folk i farten” en hel måltid.

Kommer från spanskan

Vidare förklarar Arla att namnet kommer från spanskan.

– Keso är en försvenskning av det spanska ordet queso, som betyder ost. Mjölkcentralen fick inregistrera såväl beteckningen Keso som Cottage Cheese, och var alltså skyddad i konkurrenshänseende. 

– Namnet Keso höll dock med tiden på att förlora begreppet som skyddat varumärke och ordet hamnade i Svenska Akademiens ordlista som förklaring till färskost, på samma sätt som en gång tejp, plywood och vespa förvandlades till generiska begrepp. 

– Idag marknadsförs därför produkten som Cottage Cheese under varumärket Keso.

Foto: M. Ryner Axfood

Text: Redaktionen


JUST NU: 18 skadade – fullständigt kaos på Ryanair-plan

2025 07 05

Falskt brandlarm på ett Ryanair-plan har lett till flera skador.

På lördagen kommer uppgifter om att minst 18 personer har skadats vid en flygplats i Spanien.

Ett Ryanair-plan var på väg att lämna Palmas flygplats och sätta kurs mot Manchester i Storbritannien när brandlarmet plötsligt utlöstes.

Fullständigt kaos utbröt efter det, rapporterar The Mirror.

18 skadade

Brandlarmet – som senare skulle visa sig vara falskt – ledde till panik bland passagerarna.

Vissa beslutade sig i kaoset för att ta sig ut på flygplansvingarna för att hoppa av planet.

Passagerare filmades när de lämnade planet via vingarna innan de hoppade ner på asfalten medan brandmän och polis skyndade till platsen. 

Medicinska team som var involverade uppger att 18 personer behövde hjälp med olika former av skador.

Sex av dem fick föras till sjukhus. 

Tre av dem fördes till en privatklinik i Palma, Clínica Rotger, och de övriga tre till Hospital Quironsalud Palmplanas, som också ligger i öns huvudstad.

Det ska inte röra sig om några allvarliga skador.

Vittnar om kaoset

En anställd på flygplatsen vittnar om hur han upplevde situationen.

– Planet är på väg att lyfta från ramp tio eller åtta och nu hoppar folk från vingen ner på marken. Något händer, något händer, de evakuerar planet. Nu kommer brandmännen.

Ryanair kommenterar

En talesperson för Ryanair har kommenterat händelsen.

– Denna flygning från Palma till Manchester avbröts på grund av ett falskt brandlarm, säger personen enligt The Sun.

– Vi ber uppriktigt om ursäkt till berörda passagerare för eventuella olägenheter.

Oklart varför

Det är i nuläget oklart varför brandlarmet gick igång på det berörda flygplanet.

Ingen brand hade utbrutit.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att det skulle finnas några andra problem med planet.

Läs mer om Ryanair:

Ryanair ställer in flyg för 30 000 resenärer

Ryanair presenterar förändring – glädjebesked för resenärer

Foto: N. Soklic

Text: Redaktionen


Succéfilm har kommit till SVT Play – kan streamas idag

2025 07 05

SVT Play har fyllt på sitt utbud för sommaren.

SVT Play har nu lagt till en hyllad film från 2021.

Det handlar om den brittiska dramafilmen Boiling Point.

Filmen har hyllats brett av recensenter och nått ett betyg på 7,5 på IMDB.

Den finns tillgänglig hos streamingtjänsten fram till den tredje augusti.

Det är Boiling Point

Boiling Point är regisserad av Philip Barantini och i huvudrollerna finns bland andra Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham och Jason Flemyng.

Filmen följer chefskocken Andy som driver på sitt trimmade köksteam samtidigt som stressnivåerna ständigt ökar. 

Den intensiva kvällen bjuder på allt från nitiska hälsoinspektörer och gnälliga influencers som vill äta gratis till gamla krogkollegor som dyker upp i sällskap med tongivande matkritiker.

Har hyllats

Boiling Point har hyllats av recensenter – däribland The Independents Clarisse Loughrey som ger filmen fyra av fem stjärnor.

– Boiling Point gör ett grundligt jobb med att kasta in dig i den svettiga, oförlåtande miljön i ett restaurangkök, skriver Loughrey.

– Det kommer att vara svårt att inte jubla som svar på insatsen. Filmen är alltid i rörelse, men ändå på något sätt tryckande klaustrofobisk, medan spänningen gradvis byggs upp till den punkt utan återvändo som titeln antyder.

Läs mer: Jättefiasko för påkostade filmen – “Värsta i modern historia”

Hyllar skådisarna

Även Varietys recensent Guy Lodge hyllar filmen, och lyfter fram skådespelarnas insatser.

– Fantastiska insatser av Stephen Graham och Vinette Robinson fördjupar regissören Philip Barantinis kontinuerliga virvel genom en natt i en hipp restaurang i östra London, skriver Lodge.

“Inte lätt att glömma”

Lodge framhåller att “det finns en drivkraft i filmskapandet som känns trogen restauranglivets framfart, oavsett manusets utvikningar”.

– Här finns bilder och utbyten som inte är lätta att glömma nästa gång du bokstavligen äter dig mätt på en kocks talang, ångest och utmattning, allt serverat på samma porslinstallrik.

Foto: Clement M

Text: Redaktionen