Branschen slår larm: Stort problem med elbilar

2024 02 03

Elbilsmarknaden i Sverige har vuxit kraftigt de senaste åren.

Sedan 2020 har den tredubblats.

Framför allt växte elbilsmarknaden under 2022. Då utgjorde elbilar 32 procent av alla nyregistrerade bilar, enligt Statistiska centralbyråns statistik.

– 2022 var det totalt 96 163 nyregistrerade personbilar som var elbilar. För år 2020 vara siffran 28 098, vilket innebär nästan en tredubbling på två år, kommenterade Magnus Nyström, statistiker på SCB.

Under 2023 bromsade dock elektrifieringstakten in rejält.

Totalt registrerades 280 665 personbilar under 2023 – en svag ökning med 0,5 procent jämfört med året innan.  Ökningen av andelen laddbara bilar var ytterst marginell – från 56 procent 2022 till knappt 60 procent 2023.

– Vi har de senaste åren sett en positiv utveckling när det gäller elektrifieringen av den svenska personbilsmarknaden.

– Därför är det mycket oroande att takten i elektrifieringen bromsat in under 2023 och nu väntas minska för första gången, vilket är ett trendbrott, kommenterade Mattias Bergman, vd på branschorganisationen Mobility Sweden i ett pressmeddelande.

Nytt larm

Nu slår branschorganisationen larm igen.

För första gången någonsin minskar elektrifieringstakten.

– Det är för tidigt att dra för stora slutsatser efter årets första inledande månad, men den långsiktiga trenden med en iskall privatmarknad för elbilar håller i sig, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden. 

Vädjar till regeringen

Nu vädjar Mobility Sweden till regeringen.

Mer behöver göras för att öka elektrifieringstakten, uppger organisationen.

– Här behövs styrmedel från regeringen för att återigen få fart på marknaden, understryker Sofia Linder.

Viktig omställning för regeringen

Enligt EU:s nya klimatpaket Fit for 55, som Sverige måste förhålla sig till, ska fossila bränslen fasas ut till 2030.

I dag har Sverige som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 procent till 2030. 

Professor Johan Hassler,  regeringens utredare av klimatmålen, har framhållit att målen bör anpassas till EU:s nya klimatpaket.

Han föreslår bland annat att transportsektorsmålet bör ändras så att det fokuserar på elektrifiering istället för utsläpp av växthusgaser.  

– Jag tycker att transportmålet ska skärpas och att fokus ska ligga på en snabb elektrifiering. Vi måste skapa ett fungerande ekosystem kring transportsektorn, sa John Hassler i samband med att han överlämnade sin utredning till regeringen.

Foto: P. Madubuike

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Enorm bomb har släppts – ”kraftfullaste efter kärnvapen”

2024 10 03

Ryssland uppges ha använt ett av världens mest kraftfullaste vapen i kriget mot Ukraina.

Nysläppta filmklipp påstås visa när vakuumbomben ODAB-9000 släpps över staden Vovchansk i nordöstra Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån InsiderUA har publicerat videon på sin Telegram-kanal. I inlägget citeras ryska militärbloggare som hävdar att det är vakumbomben ODAB-9000 som exploderar.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

ODAB-9000 är Rysslands mest kraftfulla termobariska bomb (vakuumbomb). När den exploderar uppstår massiv sprängvåg som kan orsaka omfattande förstörelse över ett stort område. Effekten av explosionen motsvarar 44 000 kilo TNT. 

Ryska militärexperter kallar ODAB-9000 för ”fadern av alla bomber” och hävdar att det är den kraftfullaste ”icke-kärnvapenbomben” i världen.

Om ODAB-9000 har använts vore det en historisk händelse. Bomben ingår inte i Rysslands standardarsenal och har endast testsprängts en gång under 2007.

Mycket pekar på att det är den kraftfulla bomben som har släppts över Vovchansk.

– Själva kraften i explosionen tyder på att ODAB-9000 kan ha använts, rapporterar Kyiv Post.

Under konstant beskjutning

Det är oklart hur många som dödats och skadats i explosionen. Intensiva strider har rasat i Vovchansk sedan i våras, då Ryssland inledde en överraskande markoffensiv i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 

Ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna från staden, men Vovchansk är under konstant beskjutning.

Det här är termobariska bomber (vakuumbomb)

Termobariska bomber, eller så kallade vakuumbomber, används ofta mot mål i eller omkring byggnader. Bomberna är mycket effektiva och kraftfulla. De är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, förklarar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Att använda sig av vakuumbomber är inte ett brott mot internationell lag. Däremot är det ett krigsbrott om bomberna används mot civila.

SE VIDEON PÅ EXPLOSIONEN HÄR – LÄNK TILL FILMKLIPP PÅ X

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen