Brandtal av Joe Biden – direkt budskap till amerikanska folket

2023 09 13

Framför en enorm amerikansk flagga tog Joe Biden till orda inför nationen.

– Vi får aldrig förlora vår känsla av nationell enhet, så låt det vara vår gemensamma grund. 

Så sade USA:s president när han talade till såväl folket som tjänstepersonal, räddningstjänst och offer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"De hade helt fel"

Det var i minne av 11 september-attackerna för 22 år sedan som Joe Biden höjde rösten, såg sin publik i ögonen och framförde ett kraftfullt budskap:

– Terroristerna trodde att de kunde få oss på knä, bryta vår vilja och vår beslutsamhet.

– Men de hade fel. De hade helt fel.

Talade från militärbas

Det gick att ta på stämningen när namnen på de nästan 3 000 personerna lästes upp vid nedstämda ceremonier i New York, Washington D.C. och Pennsylvania – samtliga platser där de tre kapade flygplanen slog ned.

– Terrorism, inklusive politiskt och ideologiskt våld, är motsatsen till allt vad vi står för som nation, sade Joe Biden från sin plats på en militärbas i Alaska där han höll sitt tal.

Splittrat land

Talet hölls med speciell timing parallellt med årsdagen för terrorattackerna mot USA – i ett land som framstår som allt mer polariserat.

Joe Bidens ord faller nämligen i efterdyningarna av det fjärde åtalet mot den förre presidenten Donald Trump, som bland annat anklagas för att ha försökt omkullkasta valresultatet i Georgia 2020.

Den efterföljande stormningen av Kapitolium är också fortfarande färskt i minne hos det amerikanska folket.

"Helvetets portar"

I sitt tal lyfte även Joe Biden fram att han själv gett order om att skicka den förre al-Qaidaledaren Usama bin Ladins ersättare Ayman al-Zawahiri till “helvetets portar” i samband med ett luftangrepp mot Afghanistan förra året.

– Amerikas själ är den styrka vi fann i rädslan för den fruktansvärda septemberdagen, sade presidenten.

"Gjorde oss till en krigsnation"

Även USA:s försvarsminister Lloyd Austin höll tal, i hans fall vid ceremonin utanför Pentagon.

– Den 11 september gjorde USA till en krigsnation, och hundratusentals stegade fram för att tjäna vårt land i uniform, sade han enligt nyhetsbyrån.

– Jag vet att det gör ont att minnas denna historiska dag år efter år. Männen och kvinnorna på försvarsdepartementet kommer alltid att minnas.

Arkivfoto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen