Bottennotering för svenska kronan: Så påverkas Sverige

2022 10 09

Den svenska kronan försvagades ytterligare efter Vladimir Putins besked om en delvis mobilisering i Ryssland.

Efter diktatorns tal på onsdagsmorgonen var en dollar uppe på över 11 svenska kronor. En ny historisk bottennotering.

– Oroande besked från Moskva (Putins tal) får svenska kronan att sätta dystert historiskt rekord och idag spräcka 11:an mot dollarn, twittrade SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

År 2001 låg kronan på en liknande låg nivå  – då kunde en dollar köpas för 11,04 kronor.

Dyrare resor och mat

Kronans svaga ställning kan ställa till det. Det blir dyrare att resa utomlands och varupriserna i Sverige förväntas öka ytterligare, rapporterar SVT Nyheter.

– En svag krona, och en stark dollar i det här fallet, innebär att vi importerar inflation. Det blir dyrare att importera från utlandet. Det blir en utmaning, inte minst för centralbanken när man gör allt för att försöka bekämpa inflationen, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, till tv-kanalen.

Bra för exporten

Men en svag krona är inte endast negativt. Svenska varor förväntas bli billigare på världsmarknaden, vilket gynnar exporten.

– Om man är en ren exportör inom basindustrin i större utsträckning, och som inte har någon eller ganska liten import, har det en positiv effekt åtminstone på kort sikt. Det blir helt enkelt billigare att köpa från Sverige, säger Lena Sellgren till SVT. 

Priserna för importindustrin förväntas dock bli betydligt dyrare.

Svår balansgång

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson innebär den svaga kronan en svår balansgång för Riksbankens direktion.

– Om de inte höjer räntan tillräckligt mycket kan kronan gå svagare på grund av ränteskillnader. Men om de höjer för mycket kan det knäcka bostadsmarknaden, säger han till Di.

Analytikern framhäver att en bostadskrasch skulle försvaga kronan ytterligare.

Foto: Riksbanken resp A. Nygård

Text: Redaktionen