Bostadspriserna ökar trots bankernas prognos

2023 05 08

Ny statistik visar på stigande priser och lågt köpintresse.

Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna under april fortsätter att öka.

Redan förra månaden visade Svensk Mäklarstatistik att bostadsrätter hade ökat med en procent men i april fortsätter priserna att stiga, framför allt i storstäderna.

Dålig försäljningstakt

Däremot är försäljningstakten fortsatt trög, vilket har med inflation, lågkonjunktur och räntehöjningar att göra, enligt SvD.

– Det leder till att många avvaktar och att det kommer ut få nya bostäder på marknaden. För de bostäder som kommer ut finns en efterfrågan vilket håller priserna uppe, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån till tidningen.

Rekordsiffror

Försäljningstakten under april fortsätter att ligga på ungefär lika låga nivåer som varit under den värsta inflationen. Efter Svensk Mäklarstatistiks senaste redovisning kan det tolkas som att marknaden inte håller på att lätta.

Johan Engström tror att det förvärras av att priserna ligger på en högre nivå och att få bostäder sålts under ungefär ett års tid. För att vara vårsäsong ligger bostäderna ute rekordlänge.

– I storstadsområdena där drygt 30 procent av villorna säljs, har priserna på årsbasis minskat mellan 15 och 16 procent, medan årsförändringen för villor i riket exklusive storstadsområden är 13 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till SvD.

Framtidsoptimism

Många mäklare är också positiva inför den framtida marknaden och Bjurfors säger sig ha fler intressenter nu på visningar jämfört med tidigare.

– Mycket är fortfarande osäkert, men jag tror de flesta tänker att det värsta nu ligger bakom oss. Prisförväntningarna är låga men viktigare är att trenden är stigande, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i ett pressmeddelande.

Minskad inflation

Analytiker räknar med att inflationen kommer falla kraftigt under andra halvåret vilket skulle öka försäljningstakten enligt tidningen Privata Affärer.

Foto: G. Karlsson

Text: Redaktionen