BOSTADSEXPERT: ”Snart kommer priserna rusa”

2024 01 16

En stor förändring väntas redan i påsk.

Det är en förändring som rör de omdiskuterade bostadspriserna.

– När marknaden vänder, vilket jag tror det snart gör, kommer den vända snabbt.

Förändrad marknad

Bostadspriserna har förändrats de senaste åren.

Förklaringen finns i inflation så väl som förändrade räntesatser, vilka kommit att påverka marknaden.

I synnerhet gäller det senaste styrräntan.

Det här väntas

Nu spås stora förändringar vänta.

– Just nu har vi ett stort utbud, priser som bottnar, och en växande optimism bland hushållen vad gäller både ränteutvecklingen och prisutvecklingen. Det är väldigt länge sedan bostadsköpare stod inför ett sånt här guldläge, uppger bostadsexperten Hemad Razavi för TV4.

Experten spår dubbel räntesänkning och uppger att antalet som tror på en sänkt bolåneränta det närmsta halvåret har ökat.

Det sker

Många svenskar är i behov av nya bostäder. Många har gått och väntat på lägre räntor.

Förändras ränteutvecklingen spås därför många göra slag i att köpa bostad.

– Det uppdämda behovet är jättestort. Nu med fallande räntor är det allt fler som kommer våga ta det steget man velat göra väldigt länge men inte vågat tidigare.

Kritik mot Riksbanken

Razavi anser att Riksbanken tagit i för hårt med de höga räntorna, och tror att de därför kommer att tvingas till en rejäl sänkning lagom till påsk.

– Det finns en skuld som vi menar på att man har att betala. Man har legat för högt för länge och det innebär att vi kommer att få en 25-punkt-sänkning, tror vi. Men det finns också utrymme för en dubbelsänkning, det vill säga 0,5 procent.

Rekordår

För 2023 finns ännu ingen statistik vad gäller bostadsförsäljningar hos Statistikmyndigheten SCB.

Däremot finns statistik från året innan, vilket var ett riktigt rekordår.

– Under 2022 såldes det 107 248 bostadsrätter till ett sammanlagt värde av 297 miljarder kronor, uppger SCB.

Siffrorna är de högsta genom tiderna.

–  Medelpriset för en bostadsrätt i landet sjönk med nästan 1 procent, från 2,785 miljoner kronor år 2021 till 2,766 miljoner år 2022.

Förre försäljningar

Trots att 2022 var ett rekordår vad gäller värdet av försäljningar, såldes det inte lika många bostäder som året innan.

Antalet försäljningar av bostadsrätter 2022 var 20 092 färre än 2021.

Foto: Gustav Karlsson

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen