Borgmästarens löfte: Staden kommer inte att falla

2022 03 02

I Ukrainas näst största stad Charkiv pågår just nu intensiva strider.

Ryska trupper befinner sig i staden och har belägrat de nordöstra delarna, rapporterar BBC.

Ger ett löfte

Stadens borgmästare Igor Terekhov bekräftar till nyhetsbyrån att strider pågår i alla ”delar” av staden, men ger ett löfte till världen och Ukrainas befolkning.

 – Staden Charkiv kommer att hålla. I dag är Charkiv enat som aldrig förr. Stämningen i staden är allvarlig och alla är fokuserade, men staden är enad och kommer att stå pall, säger han till BBC.

Beskjuter bostadsområden

Terekhov berättar att den ryska invasionsstyrkan ständigt beskjuter bostadsområden i staden med så kallade kryssningsmissiler. Han uppger att han även fått rapporter om att ockupanterna ska ha använt en vakuumbomb. En bomb som är förbjuden enligt Genèvekonventionen.

FN-ambassadör fördömer

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas Greenfield anklagade Ryssland för krigsbrott, under FN:s  generalförsamlings extrainkallade möte på onsdagen. Hon anklagar diktaturen för att förstöra infrastruktur i Ukraina och för att använda förbjudna vapen.

– Vi har sett videor av ryska styrkor som flyttar exceptionellt dödliga vapen in i Ukraina. Det inkluderar klustervapen och vakuumbomber – som är förbjudna enligt Genèvekonventionen, sade hon, enligt CNN.

Tusentals civila har dött

Fler än 2000 civila i Ukraina har dött under Rysslands pågående invasion, enligt landets statliga räddningstjänst. Samtidigt rapporterar FN om minst 136 civila dödsfall, men varnar för att siffran sannolikt är mycket högre, uppger CNN. 

Varnar för stridsvagnar

Ryssland förväntas trappa upp attackerna mot flera städer i Ukraina under de kommande dagarna, inklusive Charkiv. Borgmästare Igor Terekhov utfärdar en varning om att flera stridsvagnar närmar sig staden.

– De [Ryssland] kastar alla tänkbara styrkor mot Charkiv och ett kolossalt antal stridsvagnar närmar sig, säger han till BBC.

Vidare uppmanar han omvärlden att ”göra allt för att stoppa angriparen”.

Foto: M. Kukurudziak, FB 

Text: Redaktionen