Bilister får 10 000 kronor – ansökningar öppnar i morgon
2024 08 20
Snart öppnar E-tjänsten för att ansöka om skrotningspremie.
Det meddelar Boverket.
Från och med den 20 augusti kan privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor få en premie på 10 000 kronor om de i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil.
Möjligheten till att söka om skrotningspremie öppnar klockan 10.00 i morgon tisdag.
Så gör du
Boverket förklarar hur den som är intresserad ska bära sig åt.
– Tisdagen den 20 augusti klockan 10.00 öppnar vår e-tjänst för ansökningar till det nya tillfälliga skrotningsstödet.
– Genom att fylla i registreringsnumret på den skrotade bilen och elbilen kommer uppgifterna till ansökan att hämtas direkt från vägtrafikregistret. E-tjänsten kommer att finnas på Boverkets webbplats.
Här är kraven
Det finns ett antal krav som måste uppfyllas för den som vill åt skrotningspremien.
– Den skrotade bilen ska vara en personbil i klass 1 med en totalvikt på max 3 500 kilo, meddelar Boverket.
– Den skrotade bilen ska ha förbränningsmotor och vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller motsvarande äldre utsläppsklass.
– Den ska ha ägts av sökanden sedan den 6 september 2023, godkänts vid kontrollbesiktning någon gång efter den 6 juli 2022 och skrotats tidigast den 20 augusti 2024.
– Skrotningen ska genomföras av en auktoriserad bilskrotare.
– Både skrotningen av den äldre bilen och införskaffandet av elbilen ska göras under perioden 20 augusti 2024 - 19 augusti 2025. Båda händelser måste ha registrerats i vägtrafikregistret innan ansökan kan göras. Det spelar däremot ingen roll i vilken ordning det sker.
“Viktig del i vårt arbete”
Regeringen framhåller att beslutet om att införa en skrotningspremie är en del i deras arbete för att fasa ut fossildrivna fordon till förmån för eldrivna sådana.
– Skrotningspremien är en viktig del i regeringens arbete för att öka takten i elektrifieringen av transportsektorn, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
– Stödet innebär att vi snabbare kan fasa ut fossildrivna fordon och möjliggöra för fler att byta till eldrivet i stället. Att snabbt kunna ställa om vår fordonsflotta är helt centralt för att Sverige ska lyckas nå hela vägen ner till nettonollutsläpp senast år 2045.
Har fått kritik
Elektrifieringen av fordonsflottan bedöms alltjämt vara en av de viktigaste delarna i klimatarbetet.
Samtidigt har skrotningspremien fått kritik från olika håll, bland annat M Sverige som menar att villkoren är felaktigt prioriterade.
Foto: B. Kwitkowski
Text: Redaktionen