Bidens siffror faller till lägsta hittills

2022 01 30

USA:s president Joe Bidens popularitetssiffror har fallit till den lägsta punkten sedan han blev president.

Biden har under sina 7 månader som president legat på ett nettoplus hela tiden. Det innebär att det är fler som ansett att han gör ett bra jobb än de som anser att han gör ett dåligt jobb.

Nere på minus

Men efter talibanernas kaotiska maktövertagande i Afghanistan i samband med USA:s kritiserade tillbakadragande så backade Biden för första gången under sin presidenttid till minusnetto under två dagar i mitten av augusti, 20-21 november enligt Real Clear Politics genomsnitt av alla mätningar.

Klart bättre än Trump

Sämst resultat fick Biden 20 augusti då 49 % av USA:s väljare ansåg att han gjorde ett dåligt jobb jämfört med 48 % som ansåg att han gjorde ett bra jobb som president. Siffrorna har dock svängt tillbaka till plus igen.

Jämfört med Donald Trump som enligt mätningarna är den mest impopulära presidenten i USA:s gallupmätningars historia ligger dock Biden riktigt bra till även i nuläget.

Popularitetssiffror för Biden och Trump:

Joe Biden      1 feb               23 aug

Bra                    55 %               48 %

Dåligt               35 %               47 %

Netto               + 20 %           + 1 %

 

Trump               1 feb              23 aug

Bra                      43 %              39 %

Dåligt                45 %               56 %

Netto                 - 2 %              - 17 %

ANALYS

Amerikanska folket är generellt sett positiva till Bidens huvudinriktning om att avsluta USA:s truppnärvaro i Afghanistan. Men att talibanerna tog över så snabbt och att evakueringen blivit kaosartad får kritik och det är det som ligger bakom Bidens tapp.

Evakueringen avgör

Det som nu avgör om Bidens popularitet ska stiga uppåt igen eller tvärtom falla till minussiffror är hur evakueringen av amerikanska medborgare och USA:s allierade fortskrider i Kabul.

Dödsfall är mardrömmen

Om evakueringen går bra så kan Biden vinna på tillbakadragandet och snart vara uppe på tvåsiffriga plussiffror igen. Men blir det strider med talibanerna som leder till dödsfall så kan Biden räkna med problem i opinionen. I det läget finns det dock större problem än opinionssiffror.

Foto: The White House

[yop_poll id="510"]