BEVISET: Socialdemokraterna och Centern har fel och Vänstern har rätt

2021 06 21

Ord står mot ord mellan S och C å ena sidan och V å andra sidan.

Socialdemokraternas och Centerns partiledare var idag tydliga med att deras erbjudande – som är att bostadsmarknadens parter får förhandla och kan parterna inte enas så genomförs utredningens förslag – är precis det som Vänsterpartiet begärde när de ställde sitt ultimatum nyligen.

– Vi ger precis den möjligheten man krävde. Exakt den vi ger nu, säger Stefan Löfven (S).

– Det här ju helt i linje med det Nooshi Dadgostar sa i förra veckan, säger Annie Lööf (C).

Ord för ord

Men vad var det egentligen Nooshi Dadgostar. Jo hon sa följande:

– Det lagstiftningsarbete som har gjorts hittills i den här utredningen, i samband med den här utredningen kan inte på något sätt ligga till grund för framtida processer. Ingenting i de fortsatta processerna kan ha det här lagstiftningsarbetet som har gjorts hitintills som grund eller underlag under några förutsättningar – eftersom den syftar till att avskaffa hyresgästparten. Därför kan den inte finnas med överhuvudtaget, sa Nooshi Dadgostar ordagrant.

Se detta TV-inslag för att höra V-ledaren säga de orden.

 

ANALYS

Det framgår tydligt att S och C inte erbjuder det V efterfrågade. V sa på ett övertydligt sätt att nuvarande utredningarbete inte på något sätt kan ingå i framtida processer.

Ändå innebär S-C-förslaget att utredningen utgör en väldigt central roll i framtida processer. Den blir till och med verklighet om inte bostadsparterna kommer överens om något annat. Därmed utgör den golvnivå i de samtal som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen skulle ha i eventuella förhandlingar.

När det gäller vem som har rätt och fel i frågan om S och C erbjuder det som V efterfrågade är svaret enkelt – S och C får underkänt.

Foto: Stefan Löfven Facebook, Nooshi Dadgostar, Facebook, Centerpartiet


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen