BEVISET: Socialdemokraterna och Centern har fel och Vänstern har rätt

2021 06 21

Ord står mot ord mellan S och C å ena sidan och V å andra sidan.

Socialdemokraternas och Centerns partiledare var idag tydliga med att deras erbjudande – som är att bostadsmarknadens parter får förhandla och kan parterna inte enas så genomförs utredningens förslag – är precis det som Vänsterpartiet begärde när de ställde sitt ultimatum nyligen.

– Vi ger precis den möjligheten man krävde. Exakt den vi ger nu, säger Stefan Löfven (S).

– Det här ju helt i linje med det Nooshi Dadgostar sa i förra veckan, säger Annie Lööf (C).

Ord för ord

Men vad var det egentligen Nooshi Dadgostar. Jo hon sa följande:

– Det lagstiftningsarbete som har gjorts hittills i den här utredningen, i samband med den här utredningen kan inte på något sätt ligga till grund för framtida processer. Ingenting i de fortsatta processerna kan ha det här lagstiftningsarbetet som har gjorts hitintills som grund eller underlag under några förutsättningar – eftersom den syftar till att avskaffa hyresgästparten. Därför kan den inte finnas med överhuvudtaget, sa Nooshi Dadgostar ordagrant.

Se detta TV-inslag för att höra V-ledaren säga de orden.

 

ANALYS

Det framgår tydligt att S och C inte erbjuder det V efterfrågade. V sa på ett övertydligt sätt att nuvarande utredningarbete inte på något sätt kan ingå i framtida processer.

Ändå innebär S-C-förslaget att utredningen utgör en väldigt central roll i framtida processer. Den blir till och med verklighet om inte bostadsparterna kommer överens om något annat. Därmed utgör den golvnivå i de samtal som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen skulle ha i eventuella förhandlingar.

När det gäller vem som har rätt och fel i frågan om S och C erbjuder det som V efterfrågade är svaret enkelt – S och C får underkänt.

Foto: Stefan Löfven Facebook, Nooshi Dadgostar, Facebook, Centerpartiet