Betydande risk för ny flyktingvåg i Europa – inom kort

2022 02 04

Regeringen i Kiev har sagt att mellan tre och fem miljoner människor kan tvingas lämna landet om Ryssland attackerar, rapporterar The Times.

Den ökade oron vid Ukrainas gräns har gjort att EU-kommissionen har börjat bereda sig inför en flyktingvåg från landet.

Förberedelser är i full gång

– Vi gör planer för olika typer av scenarier. Vi ser till att vi har så mycket som möjligt på plats och att medlemsländerna tänkt igenom lokaliteter där människor till exempel kan bo, säger Ylva Johansson till DN.

Sverige följer utvecklingen

Enligt Anders Ygeman, Sveriges migrationsminister, har en tänkbar flyktingvåg från Ukraina inte diskuterats inom regeringen. Men regeringen följer utvecklingen i Ukraina och funderar på dess konsekvenser.

- Migrationsverket, liksom Försvarsmakten och andra relevanta myndigheter, följer ganska noga vad som händer i Ukraina och andra delar av världen, säger han.

Polen är redo att hjälpa till 

Polen kan ta emot upp till en miljon flyktingar från Ukraina om kriget med Ryssland bryter ut, säger vice inrikesminister Maciej Wąsik till TV Republika.

- Som regering måste vi vara beredda på det värsta scenariot, och under en tid har inrikesministeriet vidtagit åtgärder för att förbereda oss på ankomsten av denna våg. Vi måste vara beredda på en tillströmning av riktiga flyktingar, människor som flyr från infernot, från döden, från krigets grymheter, säger han.

Kan leda till kris i Europa

- Ett stort krig i Ukraina skulle försätta hela Europa i kris. Den plötsliga uppkomsten av mellan tre och fem miljoner ukrainska flyktingar som flyr från den ryska invasionen skulle bara vara en av många stora bekymmer som det europeiska samhället står inför, säger Oleksii Reznikov, Ukrainas försvarsminister till Forbes.

Även Slovakien förbereder sig

Den slovakiska regeringen har redan utarbetat tre strategiska dokument kring den möjliga flyktingkrisen. Ett av dessa är den så kallade migrationsplanen. Även om det för närvarande inte är offentligt, säger Minister Jaroslav Nad att alla ukrainare som anländer till landet skulle få flyktingstatus.

Hjälp kan komma från Prag

Exakt hur Slovakien planerar att säkra gränsen till Ukraina är inte klart. Men hjälpen kan komma från Prag.

- Skydd av Schengenområdets yttre gräns är en gemensam prioritet för oss. Om den slovakiska sidan är intresserad, så är Tjeckien och den tjeckiska polisen säkerligen redo, sa Tjeckiens inrikesminister Vít Rakušan.

Text: Redaktionen