Beslut idag: stor förändring av livsmedel i Sverige – ”avgörande”
2024 02 15
Idag, torsdag, sker det stora startskottet på en omfattande förändring av svenska livsmedelsvaror.
Både livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln går nu gemensamt fram i samlad trupp för att med stora insatser göra maten mer hälsosam.
Det beskedet ger Livsmedelsverket idag och utgör slutsatsen av det regeringsuppdrag som myndigheten fick redan 2020 och sedan dess arbetat med.
Mindre salt och socker
Specifikt handlar beslutet om en bred överenskommelse i branschen om att nu minska på salt och socker i mat.
– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för Livsmedelsverkets uppdrag.
Frivilliga överenskommelser
Som led fram till beslutet har en rad dialogmöten genomförts med producenter samt handels- och grossistaktörer.
Enligt Livsmedelsverket är de breda överenskommelserna helt frivilliga – en fördel då det kräver mindre administration än reglering.
Dessutom kan de på så vis också snabbare införas i praktiken.
– Tre faktorer är avgörande för att frivilliga överenskommelser ska fungera: ett långsiktigt engagemang i branschen, en efterfrågan från konsumenterna och att effekterna följs upp löpande, säger Åsa Brugård Konde i myndighetens pressutskick.
Ska minska 20 procent
Ett av de stora målen är att minska saltintaget med 20 procent till 2035.
– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts för såväl producentledets som dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Livsmedelsföretagen, Kött- och charkföretagen, Sveriges Bagare och Konditorer samt Sveriges bryggerier är några av aktörerna som ställt sig bakom överenskommelsen om salt- och sockersänkning.
Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt.
– För mycket socker ökar i sin tur risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och övervikt, framhåller Livsmedelsverket.
Foto: Coop Sverige
Text: Redaktionen