BESKEDET: Ovaccinerade har haft sin chans

2021 11 18

Tidigare var Anders Tegnell ganska avvisande till vaccinpass men nu har han svängt om. Och ikväll förklarar han varför.

Statsepidemiologen framhöll tidigare att det var etiskt och moraliskt komplicerat att införa vaccinationsbevis.

Alla har fått sin chans

Men nu har Anders Tegnell svängt om och anser att läget har förändrats förklarar DN.

– Skillnaden är att alla har fått chansen att vaccinera sig, säger han till tidningen.

För länge sedan

Över 85 % av alla 16-plussare har fått dos 1 och 82 % har även fått dos 2. En del av befolkningen har till och med fått dos 3 och de som ännu inte har börjat vaccinera sig har haft chansen både länge och väl.

Det går inte längre går att hävda att sjukvården inte har kommit ned till den ovaccinerades åldersgrupp med vaccinering för det har man gjort för länge sedan.

Restauranger kan stå på tur

Den 1 december införs vaccinpass på evenemang inomhus med över 100 deltagare och framöver kan det även bli dags för vaccinpass på Sveriges restauranger, gym och museer.

– Absolut, men vi vet inte när det kan bli aktuellt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Ska få fler att vaccinera sig

Anders Tegnell konstaterar att vaccinationstempot går allt trögare och förhoppningen är att vaccinpasset kan komma att få en del ovaccinerade att tänka om. Det är viktigt för hela landet att de ovaccinerade går och vaccinerar sig snarast.

Hoppas på viss ökning

– Vi tror inte att ökningen blir så dramatisk i Sverige som den har blivit i en del andra länder, säger Anders Tegnell till DN och framhåller att en del av de ovaccinerade kanske inte är så intresserade av att gå på större event. Men han hoppas i alla fall att en del ovaccinerade ska tänka om.

–  En viss ökning kan man hoppas på, säger han.

FAKTA VACCINPASS

▪Införs i Sverige 1 december

▪Gäller inomhus

▪Gäller till exempel biografer, konserter, idrott med mera

▪Gäller ovanstående exempel och alla andra andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare

ANALYS

I åldersgruppen  12 - 15 år har redan 44 % hunnit få minst dos 1 så det är alldeles uppenbart att inga 16-plussare längre kan klaga på att man ännu inte kommit ned till deras åldersgrupp när det gäller vaccineringen. Vid detta laget ska alla myndiga personer har hunnit få båda en och två doser.

Foto: Folkhälsomyndigheten