Beskedet: Kraftig rabatt på elbilar

2024 03 02

Elbilsmarknaden har hamnat i en brant uppförsbacke.

Efter flera år av kraftigt växande elektrifiering har takten bromsat in – rejält.

– Den långsiktiga trenden med en iskall privatmarknad för elbilar håller i sig, beklagade Sofia Linder, chefsekonom på branschorganisationen Mobility Sweden, alldeles nyligen.

Mattias Bergman, vd på samma organisation, bekräftar nu att branschen har tvärnitat.

– Vi ser att elbilsandelen faller från 39 till 35 procent på en fallande totalmarknad. Det är privatköpare och små företag som slutat köpa allra mest, säger han till DN.

Kraftigt rabatterade priser

Motgången får nu följder.

Kampanjer är på väg att utlysas med kraftigt rabatterade priser på elbilar, skriver tidningen.

Det gäller bland annat den mindre elbilen Cupra Born från VW-koncernen som går för 121 000 kronor mindre än listpriset på 479 000 kronor.

Rabatterna gäller även dyrare exemplar som BMW i4 med ett listpris på 699 900 kronor – som går ut för 659 900 hos flera bilhandlare.

Stormakt ökar sitt inflytande

En annan följd av den avstannade utvecklingen är att Kina tar större plats på den europeiska marknaden – med billiga modeller.

Kampanjer finns redan i Sverige på nya och mindre kinesiska elbilar, till exempel MG 4 och Ora 300.

Privatleasingkostnaden på den senare har droppat från 5 425 kronor till 3 995 kronor i månaden.

– Genom att EU:s biltillverkare knappt saluför billigare mindre elbilar är det en dörr öppen under 2024 som de kinesiska tillverkarna kan nyttja, säger Anna Krajinska, bilanalytiker på tankesmedjan Transport & Environment, till DN.

Köp- och säljsajt bekräftar trenden

En liknande trend syns även på andrahandsmarknaden för elbilar.

I januari sjönk priset på begagnade elbilar med 4,3 procent jämfört med december, enligt köp- och säljsajten Blockets siffror. 

Enligt Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket, är många "rädda för att behålla sina elbilar för länge". 

–  Man känner en viss oro för andrahandsvärdet. Till exempel oroar man sig för att Tesla kan komma med ytterligare prissänkningar som skulle kunna dra ner andrahandsvärdet, men man oroar sig också för saker som till exempel minskad batterikapacitet.

– Sammantaget gör detta att vi sett ett enormt inflöde av elbilar på Blocket och förra året ökade antalet elbilar hos oss med 94 procent. 

Foto: P. Madubuike

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen