Besked till chokladälskare – därför kan priset förändras kraftigt
2025 02 14
Choklad har blivit mycket dyrare, och priset kan fortsätta att förändras kraftigt av en specifik orsak.
Priset på choklad har rusat i höjden de senaste åren, till många chokladälskares förtret.
Mellan juli 2022 och februari 2024 steg kakaopriset med otroliga 136 procent, vilket har fått stora konsekvenser för både tillverkare och konsumenter, rapporterar CBS News.
Chokladpriset kan fortsätta att förändras, och det finns en specifik orsak till det, enligt forskare.
Det påverkar priset
Kakaoproducerande länder har drabbats av allt högre temperaturer, vilket i slutändan påverkar priset på kakao.
Den västafrikanska region som står för 70 procent av den globala kakaoproduktionen har drabbats hårt av stigande temperaturer.
De ökande chokladpriserna beror därför ytterst på klimatkrisen, slår forskare fast, rapporterar The Guardian.
Stora väderförändringar, i form av både höjd temperatur och ovanlig nederbörd, har bidragit till att kakaoproduktionen har sjunkit, vilket i sin tur har lett till att priserna har skjutit i höjden, enligt forskarna.
Kan fortsätta öka
Enligt en studie från forskargruppen Climate Central har ”klimatförändringar, främst på grund av förbränning av olja, kol och metangas” gjort att ”hetare temperaturer blir vanligare i exempelvis Elfenbenskusten, Ghana, Kamerun och Nigeria.
– Överdriven värme kan bidra till en minskning av skördens kvantitet och kvalitet, menar forskare i rapporten, enligt tidningen.
Idealiskt sett vill man temperaturer upp till 32 grader för kakaotillväxt, men till följd av klimatförändringar har det blivit allt fler dagar då temperaturen har varit högre än så.
Under det senaste decenniet har cirka två tredjedelar av den kakaoproducerande regionen sett en stor temperaturökning. Det har lett till tre extra veckor per säsong då temperaturen är för hög.
Beskedet till chokladälskare är därför att priset riskerar att fortsätta öka, trots att vi alltså redan har sett en signifikant ökning av priset på choklad de senaste åren.
Foto: Towfiqu barbhuiya
Text: Redaktionen