Besked till alla med trädgård – så ändras reglerna

2024 10 14

Nu kommer ett nytt besked om vad som gäller för alla som vill ta hand om sitt trädgårdsavfall.

Frågan om att elda i sin egen trädgård rörde upp stor debatt i våras.

Detta efter att ett nytt EU-direktiv tolkats av Naturvårdsverket som att det inte är tillåtet att elda avfall i trädgården.

Istället skulle avfallet komposteras eller köras till en avfallsstation, lydde Naturvårdsverkets besked.

Nu föreslår regeringen ändrade regler, rapporterar SVT.

Reglerna ändras

Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att reglerna ändras i hela landet.

Syftet med förslaget är att förenkla för kommuner och för alla som har trädgård.

I förslaget till ändring i avfallsförordningen slås det fast att det är tillåtet att tillfälligt elda avfall vid sitt hus, enligt kanalen.

Det måste dock göras med minsta möjliga störningar för omgivningen.

Kommunen kommer också ha möjlighet att även fortsättningsvis förbjuda eller begränsa eldning av trädgårdsavfall, men utgångspunkten är att det är tillåtet.

Man bör alltså ta reda på vad som gäller i den kommun man bor.

Dispenskrav för majbrasor slopas

Enligt förslaget från klimat- och näringslivsdepartementet ska också kravet på dispens vid förbränning av trädgårdsavfall i samband med allmänna sammankomster slopas, enligt kanalen.

Det innebär alltså att kraven för dispens tas bort när det gäller majbrasor.

De ändringar som regeringen vill införa kan träda i kraft den 1 december.

Har väckt debatt

Beskedet i våras om att eldning i trädgården är förbjudet väckte starka reaktioner från många håll.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kommenterade beskedet med att förtydliga att det inte var regeringen som hade infört något nytt förbud.

– Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas, skrev hon på X i mitten av april.

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sade att reglerna skulle förtydligas, och uppmanade samtidigt människor att använda sitt sunda förnuft.

– Här gäller det att ha sunt förnuft. När det är orimligt att elda trädgårdsavfall tar man sig till en återvinningsstation. Men ibland är också det orimligt, om man till exempel behöver köra en längre sträcka, sade hon till SR.

Och nu ska reglerna alltså förtydligas.

Foto: P. Shah

Text: Redaktionen


Nekas inträde på Liseberg – chockbesked vid entrén

2025 07 04

Flera kunder nekas i dörren till Liseberg.

Larmet kommer efter att en familj oväntat stoppats i entrén till den populära nöjesparken i Göteborg.

12 500 kronor rök från kontot

Lena Ström och hennes familj hade köpt biljetterna till Liseberg i appen och åkt 35 mil från Ronneby. När de kom fram till parken stötte familjen på problem.

Enligt personalen hade enbart åkbanden registrerats i köpet och allihop nekades därför att komma in eftersom inträdet inte ansågs vara betalt, rapporterar TV4.

Då uppmanades Lena Ström att göra betalningen på nytt. Totalt gjordes tre försök att betala, men utan någon bokningsbekräftelse.

Däremot drogs pengarna på Lenas konto – 12 500 kronor hade hon behövt lägga ut på köpen.

Då fick familjen nog.

– Jag sa bara att vi får åka hem då. Så då gick vi därifrån med 12 500 kronor borta. Och inga biljetter, säger Lena Ström.

Fick ställa in

Familjen tycks inte vara den enda som råkat ut för samma sak.

Lena Ström menar att kassapersonalen framhöll att problemet är vanligt. Det uppges ske cirka tio gånger varje dag och pågått i över två år.

Hon berättar att barnen blev jätteledsna och att ingen kompensation erbjöds. Inte ens en ursäkt från Liseberg fick familjen, enligt Lena. Pengarna ska komma tillbaka efter tre till fem dagar, men inplanerade aktiviteter fick ändå ställas in.

– Vi skulle gå på museum och vattenland resten av veckan. Men pengarna är borta.

Svaret: få köp som går fel

Liseberg har svarat på kritiken.

Enligt dess presstalesperson Clara Rosendal är det få köp som blir fel, i relation till hur många gäster som besöker parken. 

Hon förklarar också att tekniska faktorer, bankproblem, eller kundens kreditvärdighet kan påverka varför ett köp avbryts. Enligt Liseberg tog parken inte emot någon betalning från Lena och hon ska ha pengarna åter på kontot inom tre till fem dagar. 

LÄS MER: Virusvarning i Lisebergsbyn

Är billigare online

På Lisebergs hemsida skriver nöjesparken att besöken inte behöver förbokas. Däremot erbjuds kunden ett lägre pris om så sker.

Du får alltid bäst pris på liseberg.se, framhåller parken.

– Har du inte möjlighet att betala eller köpa online så är du välkommen att köpa dina biljetter på plats.

Det understryks också att Liseberg eftersträvar att gå kunden till mötes.

Vi på Liseberg vill alltid göra ditt besök så lyckat som möjligt, oavsett vad det gäller, skriver nöjesparken.

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Text: Redaktionen


“Katastrof” förutspås imorgon – turister avbokar i rasande fart

2025 07 04

Panikslagna turister har börjat avboka sina resor.

Anledningen är en kontroversiell “förutspådd” katastrof som påstås ska inträffa i början av juli.

Enligt mangaförfattaren Ryo Tatsuki, kommer nämligen en jordbävning att utlösa en “massiv tsunami” mot Japan runt den 5 juli, alltså imorgon.

Den så kallade prognosen har “utlöst panik” och fått tusentals turister att ställa in sina resor, rapporterar Le Monde.

Enorma vågor kommer att stiga i alla riktningar. Tsunamier kommer att ödelägga länderna kring Stillahavsområdet. En tsunami som är tre gånger kraftigare än den stora jordbävningen i östra Japan i mars 2011 kommer att drabba den sydvästra delen av landet, påstår författaren enligt tidningen.

Folk tar ryktet på allvar

Manga är en central del av Japans kultur och vardagsliv och genren har ett stort inflytande på exempelvis utbildning och underhållning i hela Asien.

Det är därför många som tar författarens varning på allvar. Enligt japanska myndigheter har exempelvis resebokningarna från Hongkong till till Japan störtdykt med 50 procent.

– Intresset för att resa till Japan minskar. Ryktets inverkan är obestridlig, säger Shinji Hiraj, guvernör i den japanska staden Tottori.

"Saknar vetenskaplig grund"

“Prognosen” har gett upphov till “verklig panik”, skriver Le Monde.

Framför allt är det taiwanesiska, kinesiska och sydkoreanska turister som ställer in sina resor.

Till följd har japanska myndigheter gått ut offentligt för att försöka lugna ned paniken. Japan understryker att det är omöjligt att förutse jordbävningar med aktuell vetenskap.

– Låt er inte påverkas av katastrofinformation som anger ett datum. Vi avråder starkt från att agera irrationellt av rädsla, framhåller Japans meteorologiska byrås generaldirektör Rypichi Nomuyra i ett uttalande.

LÄS MER: Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

Även forskare och experter har påtalat samma sak.

Profetior om tidpunkten för jordbävningar har ingen vetenskaplig grund. Om en jordbävning inträffar i juli skulle det vara en ren slump, säger Naoya Sekiya, forskare inom katastrofinformation och professor vid Tokyos universitet, till Japan News.

Ryktena om naturkatastroferna, och de inställda resorna, har lett till att flera japanska flygplatser fått skära ned på antalet flyg.

Foto: VOO QQQ

Text: Redaktionen