BEKRÄFTAT: Toppmöte mellan Biden och Putin – På ett villkor

2022 02 21

USA:s president ska träffa sin ryske motsvarighet och diskutera Ukrainakrisen.

Men mötet kommer att ske på ett villkor.

Ställs in vid invasion

Vita huset pressekreterare, Jen Psaki, bekräftar att ett möte är planerat, men framhäver samtidigt att vid en rysk invasion kommer mötet ställas in.  Vid ett sådant scenario kommer USA att ta till andra metoder än diplomati.

Fullskalig invasion snart

– Vi är alltid redo för diplomati. Vi är också redo för att införa snabba och allvarliga konsekvenser om Ryssland istället skulle välja krig. Och för närvarande verkar Ryssland fortsätta förberedelserna för ett fullskaligt angrepp på Ukraina som kan ske mycket snart, framhävde Jen Psaki i uttalandet från Vita Huset.

Elyséepalatset bekräftar.

Det franska Elyséepalatset var först med att bekräfta att ett möte kommer äga rum.  Det framförde den franska regeringen i ett pressmeddelande.  Landet president, Emmanuel Macron har efter intensiva försök lyckats förhandla fram ett möte mellan parterna.

Mötet ska ske efter att ländernas två utrikesministrar, Antony Blinken och Sergey Lavrov träffats den 24 februari.

Intensiva telefonsamtal

Frankrikes president, Emmanuel Macron, är hjärnan bakom toppmötet mellan presidenterna. Efter intensiva telefonsamtal med både Putin och Biden under söndagen ska Macron lyckats ena parterna om att gå med på ett möte, rapporterar BBC.

Diplomatisk mellanhand

Det potentiella mötet stärker den franske presidentens aktier. Under krisen har Macron intagit rollen som en diplomatisk mellanhand mellan stormakterna.

Om mötet mellan Putin och Biden blir av är det en stor framgång för den franske president.

Undvika militär konflikt         

Franska tjänstemän framhäver att Macrons ansträngningar återspeglar den franske presidenten stora vilja att hitta en fredlig lösning på konflikten.

Elyséepalatset poängterar även att Macron kommer att fortsätta att arbeta och samtala med samtliga intressenter i konflikten för att förbereda innehåll för framtida diskussioner, som kan ske efter mötet mellan Biden och Putin, rapporterar BBC.

Foto: Emmanuel Macron FB, The White House, President of Russia

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen