BEKRÄFTAT: Toppmöte mellan Biden och Putin – På ett villkor

2022 02 21

USA:s president ska träffa sin ryske motsvarighet och diskutera Ukrainakrisen.

Men mötet kommer att ske på ett villkor.

Ställs in vid invasion

Vita huset pressekreterare, Jen Psaki, bekräftar att ett möte är planerat, men framhäver samtidigt att vid en rysk invasion kommer mötet ställas in.  Vid ett sådant scenario kommer USA att ta till andra metoder än diplomati.

Fullskalig invasion snart

– Vi är alltid redo för diplomati. Vi är också redo för att införa snabba och allvarliga konsekvenser om Ryssland istället skulle välja krig. Och för närvarande verkar Ryssland fortsätta förberedelserna för ett fullskaligt angrepp på Ukraina som kan ske mycket snart, framhävde Jen Psaki i uttalandet från Vita Huset.

Elyséepalatset bekräftar.

Det franska Elyséepalatset var först med att bekräfta att ett möte kommer äga rum.  Det framförde den franska regeringen i ett pressmeddelande.  Landet president, Emmanuel Macron har efter intensiva försök lyckats förhandla fram ett möte mellan parterna.

Mötet ska ske efter att ländernas två utrikesministrar, Antony Blinken och Sergey Lavrov träffats den 24 februari.

Intensiva telefonsamtal

Frankrikes president, Emmanuel Macron, är hjärnan bakom toppmötet mellan presidenterna. Efter intensiva telefonsamtal med både Putin och Biden under söndagen ska Macron lyckats ena parterna om att gå med på ett möte, rapporterar BBC.

Diplomatisk mellanhand

Det potentiella mötet stärker den franske presidentens aktier. Under krisen har Macron intagit rollen som en diplomatisk mellanhand mellan stormakterna.

Om mötet mellan Putin och Biden blir av är det en stor framgång för den franske president.

Undvika militär konflikt         

Franska tjänstemän framhäver att Macrons ansträngningar återspeglar den franske presidenten stora vilja att hitta en fredlig lösning på konflikten.

Elyséepalatset poängterar även att Macron kommer att fortsätta att arbeta och samtala med samtliga intressenter i konflikten för att förbereda innehåll för framtida diskussioner, som kan ske efter mötet mellan Biden och Putin, rapporterar BBC.

Foto: Emmanuel Macron FB, The White House, President of Russia

Text: Redaktionen