BEKRÄFTAT: Tio läkemedel försvinner från Sverige

2024 06 24

Flera läkemedel kommer nu att återkallas tillfälligt.

Mot slutet av förra året meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att vissa läkemedel skulle behöva återkallas.

Nu bekräftar Läkemedelsverket vilka produkter som berörs i Sverige.

Det rör sig om tio olika läkemedel som på obestämd tid försvinner från apoteken.

Formellt besked i dag

Läkemedelsverket meddelar på måndagen vilka läkemedel som återkallas, och att anledningen är fyndet i en indisk studie som har genomförts.

– Detta efter att oegentligheter i studiedata och brister i studiedokumentation, datorsystem och procedurer för att korrekt hantera studiedata upptäckts på en inspektion av det indiska företaget Synapse Labs Pvt. Ltd som genomför bioekvivalensstudier, förklarar myndigheten i ett pressmeddelande.

– Bioekvivalens är en metod som används för att utvärdera om två olika läkemedel med samma aktiva substans har likartat upptag och utsöndring i kroppen och därmed kan förväntas ha en likvärdig medicinsk effekt och säkerhetsprofil.

10 av 21

Det är tio av totalt 21 läkemedel som skulle kunna beröras som nu försvinner.

– EU-kommissionen fattade det formella beslutet den 24 maj 2024, förklarar Läkemedelsverket.

– Av de 21 läkemedel på den svenska marknaden som berörs av kommissionens beslut har nu tio läkemedel fått sina godkännanden tillfälligt återkallade.

Dessa läkemedel återkallas

Här är de tio läkemedel som nu återkallas:

- Atazanavir Stada

- Darunavir Sandoz

- Darunavir Stada

- Erlotinib Sandoz

- Erlotinib Stada

- Fenoximetylpenicillin Orifarm

- Lymecyklin Brown & Burk

- Lymelysal

- Tadalafil AOP

- Tadalafil Stada

Oklar prognos

Det kan vara så att vissa av läkemedlen kan bli godkända igen, men det finns ingen tydlig prognos.

– För att läkemedlen ska bli godkända igen behöver företagen genomföra nya bioekvivalensstudier och få dessa godkända, meddelar Läkemedelsverket.

– För vissa av de berörda läkemedlen kan det innebära att godkännandet är tillfälligt återkallat endast under en kort period.

Foto: R. Sorin

Text: Redaktionen


Tyskland tvärvänder i Ukrainafråga – Kreml går i taket

2025 04 14

Under en längre tid har den ukrainska militären efterfrågat leveranser av den tyska långdistansroboten Taurus.

Roboten står högt upp på den ukrainska önskelistan. Taurus har en räckvidd på 500 kilometer, vilket innebär att den kan avfyras mot mål i Moskva.

Ett unikt vapen för Ukraina. Det amerikanska robotsystemet ATACMS, med en räckvidd på 300 kilometer, har inte kunnat användas mot mål i den ryska huvudstaden.

Tvärvänder

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har vägrat att leverera Taurus till Ukraina. Han menar att det skulle riskera att ”dra in Tyskland i kriget”. Detta eftersom den ukrainska militären inte kan avfyra robotarna utan assistans från tyska soldater.

Men Olaf Scholz efterträdare, kristdemokraten Friedrich Merz, drar inte samma slutsats.

I en intervju med Financial Times öppnar Tysklands tillträdande förbundskansler för leveranser av Taurus.

Merz fastslår att han är villig att skicka långdistansroboten om det sker i samordning med europeiska allierade.

– Både britterna och fransmännen gör det (skickar långdistansvapen, reds.anm). Så Tyskland borde också kunna göra det, säger Friedrich Merz till tidningen.

Ryssland hotar att attackera

Kreml har varnat Tyskland för att förse Ukraina med Taurus-robotar.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev har flaggat för att Moskva kan svara militärt på sådana leveranser. Enligt Medvedev kan Ryssland attackera mål på tyskt territorium.

– De säger att detta är i enlighet med internationell rätt. Tja, i så fall skulle attacker mot tyska fabriker där dessa robotar tillverkas också vara i full överensstämmelse med internationell lag, har Medvedev skrivit på sina sociala medier.  

Fakta Taurus

- Taurus är en luftburen kryssningsrobot med en räckvidd på över 500 kilometer som används för att slå ut statiska mål på marken. 

- Roboten kan användas vid precisionsangrepp mot stationära och halvstationära mål, inklusive bunkrar och andra djupt begravda fästningar.

- Taurus avfyras från stridsflygplan och har egna navi­geringssystem och sensorer. Roboten har kapacitet att undvika fientliga radarsystem.

Källa: Saab

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Stort larm i USA – ”då har vi en konstitutionell kris”

2025 04 14

President Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av att han vill genomföra massdeportationer av illegala migranter från USA.

Trumpadministrationens hårdföra politik illustrerades i mitten av mars när Trump publicerade ett filmklipp på sina sociala medier. Videon påstods visa 238 venezuelanska gängmedlemmar som deporterades från USA till ett ökänt högsäkerhetsfängelse i El Salvador.

I söndags publicerade han ett nytt filmklipp på tio påstådda gängmedlemmar som utvisats till det ökända fängelset CECOT, som har kapacitet för 40 000 fångar. I videon förs männen ut från ett flygplan innan de rakas och placeras i fängelseceller.

Utvisningarna har både hyllats och kritiserats.

Många amerikaner välkomnar Trumps hårda tag. Samtidigt har CBS News granskningsprogram ”60 Minutes” kunnat visa att majoriteten av de utpekade gängbrottslingarna inte har några uppenbara brottsdomar eller ens brottsanklagelser mot sig.

Utvisades felaktigt 

En av flera som ska ha deporterats utan brottsmisstanke är Kilmar Armando Abrego Garcia från Maryland. Han utvisades till El Salvador utan att ställas inför domstol, vilket har väckt uppståndelse i USA.

Experter varnar för ”konstitutionell kris”

Högsta domstolen har krävt att Garcia ska hämtas hem från det nordamerikanska landet.

Samtidigt är El Salvadors president Nayib Bukele på väg till USA för att träffa Donald Trump.

Ett avgörande möte, enligt USA-analytikern Mirco Reimer-Elster.

Om inte ledarna enas om att skicka tillbaka Garcia kan det utlösa en konstitutionell kris i USA, varnar experten.

– Om det efter mötet med Bukele i Vita huset inte finns något förtydligande eller åtminstone ett uttalande om att ärendet bearbetas, så efterlevs inte längre ett beslut från Högsta domstolen. Då har vi en konstitutionell kris, säger Mirco Reimer-Elster till TV2.

Reimer-Elster får medhåll från Niels Bjerre Poulsen, docent vid Center for American Studies vid Syddansk Universitet.

–  Det här är ytterligare ett exempel på att Trump försöker tänja på gränserna för vad en president får göra enligt konstitutionen. Om den verkställande makten vägrar att följa ett domstolsbeslut så har vi att göra med en konstitutionell kris, säger han till kanalen.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen