BEKRÄFTAT: Ryssland förbereder sig för oväntad invasion

2024 02 29

Den ryska armén är redo att använda kärnvapen vid fler tillfällen än vad Kreml någonsin erkänt offentligt.

Det visar läckta hemligstämplade ryska dokument som Financial Times tagit del av.

Nu avslöjar samma läcka att Ryssland är redo att använda taktiska kärnvapen i ett tidigt skede i ett konfliktscenario med en global stormakt och att den ryska armén har övat inför ett specifikt scenario.

Det handlar inte om en konflikt med Nato, som Ryssland har pekat ut som sin stora fiende. De läckta militärfilerna pekar ut en annan aktör. Ryssland har övat inför en hypotetisk kinesisk invasion.

Uppgifterna är häpnadsväckande eftersom Kina och Ryssland är allierade. Länderna har dessutom stärkt sin relation efter den ryska invasionen av Ukraina.

Men Kreml  litar inte på sin samarbetspartner.  

– Försvarsplanerna avslöjar Moskvas säkerhetselits djupt rotade misstro mot Kina, rapporterar Financial Times.

Redo att använda kärnvapen

De läckta dokumenten visar att Rysslands östra militärdistrikt övat inför flera scenarier av en kinesisk invasion.

I ett scenario svarar Ryssland med taktiska kärnvapen för att stoppa ”fienden från syd” från att avancera med en andra våg av soldater.

– Ordern har getts av överbefälhavaren... att använda kärnvapen... i händelse av att fienden sätter in enheter i andra etappen och hotar att anfalla ytterligare i riktning mot huvudanfallet, står det i dokumenten enligt Financial Times.

Vidare uppger tidningen att övningarna ger en ”sällsynt inblick i hur Ryssland ser på sin kärnvapenarsenal som en hörnsten i sin försvarspolitik”.

– Man tränar styrkor för att leverera en första kärnvapenattack under specifika slagfältsförhållanden.

Vänskaplig relation

Ryssland och Kina har under de senaste åren förfinat sin vänskap och partnerskap inom handel, teknologi och samordning av militära övningar. Samtidigt har de höjt tonen mot väst. Ofta har de pressat tillbaka USA-ledda sanktioner i FN och tryckt på vetoknappen i säkerhetsrådet.

Några dagar innan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina träffades Rysslands diktator Vldimir Putin och hans kinesiska motsvarighet Xi Jinping i samband med OS-invigningen i Peking. De förklarade att deras länder ingått en ”gränslös vänskap”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen