BEKRÄFTAT: Putin inför nytt tvång i Ryssland

2023 08 25

Vladimir Putin höjer kravribban för ett flertal av sina soldater.

Två dagar har gått sedan Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin enligt ryska myndigheter dog i en flygkrasch utanför Moskva.

Han ledde en grupp legosoldater som för blott två månader sedan marscherade för att inta Moskva och störta den militära ledningen i Ryssland.

Något sådant ska aldrig mer få upprepas.

Den signalen kommer nu från Kreml när Vladimir Putin ändrar lagen och inför ett nytt tvång för paramilitära soldater som strider för Rysslands räkning, rapporterar AFP.

Måste svära trohet

Från och med nu måste paramilitära krigare, det vill säga legosoldater som inte är direkt anslutna till Rysslands officiella armé, svära trohet till den ryska flaggan.

– Åtgärden syftar till att “bilda den andliga och moraliska grunden för försvaret av Ryska federationen”, skriver AFP och citerar ett dekret som Putin signerat under fredagen.

"Lova lojalitet"

Förutom uttryckliga paramilitära soldater omfattar även lagen grupper som “bidrar till utförandet av uppgifter som ges till de väpnade styrkorna” och territoriella försvarsenheter.

– Krigare måste lova sin lojalitet till Ryska federationen, strikt följa sina befälhavares och överordnades order och samvetsgrant uppfylla sina skyldigheter, framgår i det dekret som Putin skrivit under.

"Wagner existerarinte"

Tidigare idag uttalade sig Kreml om Wagnergruppens framtid

– Lagligt sett existerar inte Wagners privata militärgrupp, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Putinregimen, enligt AFP.

Han syftar på en lag som tekniskt sett förbjudet legosoldatgrupper i Ryssland.

Lukasjenko: "Putin är långsam"

Peskov kommenterade även den krasch som föranledde Prigozjins död och de spekulationer som uppstått om vad som egentligen hände.

– Allt detta är en absolut lögn, säger Peskov på en pressträff idag. 

Även Belarus diktator Alexander Lukasjenko har försvarat Putin mot teorier om att den ryska regimen kan ha skjutit ned planet.

– Det är ett för tufft och oprofessionellt jobb, säger han enligt belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag känner Putin. Han är beräknande, väldigt lugn och till och med långsam. Jag kan inte föreställa mig att Putin gjorde det, att man ska skylla på honom.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen