Bekräftat: Pensionen ökar – positivt besked för flera generationer

2023 12 18

Nu får du behålla mer av din lön när du går i pension jämfört med tidigare.

Det bekräftar organisationen MinPension, ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, i ett pressmeddelande.

Förändrad tjänstepension: "Rätt mycket"

Organisationen konstaterar att utvecklingen går åt rätt håll – och att framtiden ser ljusare ut för kommande pensionärer.

– Tjänstepensionerna har förändrats rätt mycket de senaste åren, inte minst i offentlig sektor. Det påverkar pensionsprognosen positivt, säger Kristina Kamp, pensionsexpert på MinPension, i pressutskicket.

69 procent

Årets analys pekar på att kompensationsgraden, det vill säga den andel av slutlönen du får behålla när du går i pension, nu ökar med nästan två procent sedan förra året.

Det innebär en genomsnittlig kompensationsgrad på 69 procent, enligt Dagens industri.

Och det är alltså bättre avtal för tjänstepensioner som är den stora förklaringen, menar Kristina Kamp.

– Det positiva är att skillnaderna mellan könen minskar framöver. För 80- och 90-talister är de nästan försumbar, säger Kristina Kamp till Di och syftar på att skillnaderna i pension mellan olika grupper är relativt stora – det skiljer drygt två procentenheter mellan män och kvinnor.

Störst effekt på yngre generationer

Det är som sagt flera förändringar i avtalen kring tjänstepensioner som ligger bakom den stegrande kurvan.

Två förklaringar är att inbetalningstiden har förlängts och att den inbetalade premien har höjts.

Framför allt är det offentlig sektor som sticker ut med en högre andel tjänstepension i de olika avtalen.

– Här har premieinbetalningen ökat på senare år vilket ger störst effekt på de yngre generationerna som får fler år med högre intjänande än äldre årskullar, framhåller MinPension på sin hemsida.

Höjer ett varningens finger

För den som är född på 1980- eller 90-talet och jobbar inom kommun- eller region har tjänstepensionens andel av den totala pensionen ökat med 3-4 procentenheter bara under det senaste året.

Precis som Kristina Kamp betonade för Dagens industri påverkar det alltså kvinnors pensioner till det bättre.

– Men många kvinnor arbetar i låglöneyrken och då riskerar ändå pensionen att bli låg, understryker dock pensionsexperten i utskicket.

Foto: Windows

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen