BEKRÄFTAT: Nya villkor när man går på krogen
2024 03 28
Det har skett en omdiskuterad förändring den senaste tiden för folk som går på krogen.
De nya villkoren visar sig vid bardisken när man ska betala för det man har beställt.
I samband med att kortet blippas på kortterminalen dyker det, som ofta tidigare, upp en fråga om man vill lämna dricks.
Men nu ser det annorlunda ut.
Istället för att fråga huruvida man vill lämna dricks överhuvudtaget ger nu kortterminaler förslag på färdiga summor som kunden får välja mellan, rapporterar SVT.
"Fräckt och girigt"
Betalterminalen ger ofta fyra alternativ där kunden lätt kan uppleva att man inte har något annat val än att klicka i något av följande:
- 10 %
- 15 %
- 20 %
- Ange belopp
Och den relativt nya betalningsmodellen har väckt skarp kritik, inte minst av författaren Lotta Lundberg som flaggar för en kommande "barskam".
– Efter att ha hällt upp en pilsner? Det är inte bara fräckt utan också girigt, säger hon till tv-kanalen.
Tagit bort lägsta påslaget
Det finns flera nya inslag i kortterminalernas förfrågningar om dricks.
Precis som alternativen ovan visar har många restauranger valt att ta bort knappen för det lägsta påslaget, det vill säga fem procent, vilket bland annat uppmärksammats av Dagens industri.
Det är fortsatt möjligt att avstå att dricksa, men förändringen upplevs ändå som provocerande och kan i stundens ögonblick mycket väl ge sken av att det föreligger ett slags underliggande krav på att ge dricks.
– Jag har noterat att de här apparaterna med förinställda knappar har dykt upp, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt i en kommentar till tidningen.
Kan hålla nere lönerna
Hon tillägger att dricks “inte är en facklig fråga” eller regleras av facket utan är en fråga mellan gästen och personalen.
– Det vi säger till våra medlemmar är att den inkomst de får från dricks är skattepliktig som inkomst av tjänst. Det är den enskilda individens ansvar.
En följd av ökad dricks är också att restaurangerna kan hålla nere lönerna för sina anställda, menar journalisten Viggo Cavling som särskilt bevakar krogbranschen.
Han bekräftar att den nya mjukvaran leder till att krögarna drar in mer pengar på dricks.
Det kan till och med vara helt avgörande för att en verksamhet ska överleva.
– Kan krögaren erbjuda 10-15 000 extra i månaden i dricks är det lättare att få bra och duktig personal, säger Viggo Cavling till SVT.
Foto: Paloma A
Text: Redaktionen