BEKRÄFTAT: Natoland föreslår operation i Ukraina

2022 03 18

Polen kommer officiellt att lämna in ett förslag om en fredsbevarande operation i Ukraina.

Förslaget kommer att lämnas in vid nästa Nato-möte, uppger landets premiärminister Mateusz Morawiecki, enligt Reuters.

En uppföljning

Polen är det enda landet i Nato och EU som tryckt på för att skicka väpnade styrkor till Ukraina. I tisdags tog landets vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski upp idén efter ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Nödvändigt uppdrag

– Jag tror att det är nödvändig att ha ett fredsuppdrag i Ukraina – det kan vara Nato, eller möjligtvis någon bredare organisation – men det ska vara styrkor som kan försvara sig själva och som ska operera på ukrainskt territorium, sade Jaroslaw Kaczynski då.

Ska vara en väpnad styrka

Kaczynski underströk att det måste handla om en väpnad styrka.

Även försvarsminister Mariusz Błaszczak framförde idén under ett möte med Natos försvarsministrar på onsdagen, rapporterar ukrainska tidningen Kyiv Independent.

Nato säger nej

Det är osannolikt att Polens förslag kommer att få något gehör. Nato och USA har varit tydliga med att de inte kommer att skicka soldater till kriget i Ukraina.

– Nato har ett grundläggande ansvar att hindra att den här konflikten sprider sig. Vi ger stöd, men har också gjort klart att vi inte kommer att gå in med soldater på marken eller flyg i luften över Ukraina, för då riskerar vi att få direkt konfrontation mellan soldater från Nato och ryska soldater, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i början av mars.

Kommer inte delta i tredje världskriget

USA:s president Joe Biden har resonerat på ett liknande sätt. Amerikanska soldater kommer inte att korsa den ukrainska gränsen.

– Vi kommer inte att strida i tredje världskriget i Ukraina, sade Biden för en vecka sedan, enligt Bloomberg.

Foto: Nato

Text: Redaktionen