BEKRÄFTAT: Jätteförändring i skolan – hel klass försvinner
2025 01 31
Nu är det bekräftat.
Den obligatoriska förskolan ska försvinna och en tioårig grundskola ska införas.
Det meddelar skolminister Lotta Edholm (L) i dag, fredag.
Ministern bekräftar att regeringen går fram med en lagrådsremiss om att införa en tioårig grundskola.
– Nu tar vi ett ytterligare steg för att återinföra en stark kunskapsskola i Sverige genom att göra grundskolan tioårig, säger Edholm.
– Det kommer innebära att alla sexåringar redan från skolstart får en mer strukturerad och lärarledd undervisning, som kommer fokusera mer på grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna.
Läsa, skriva och räkna
Enligt lagrådsremissen ska en tioårig grundskola införas hösten 2028.
Regeringen motiverar ändringen med att en ny första årskurs ger elever bättre möjlighet att utveckla grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna. Ett större fokus kommer läggas på läs- och skrivinlärning samt grundläggande färdigheter i matematik.
– Genom att tidigarelägga starten i grundskolan skapar vi en starkare grund för elevernas läs- och skrivinlärning, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
– Tidig och strukturerad undervisning ger eleverna möjlighet att utveckla läs- och skrivkunnighet från en ung ålder, vilket är avgörande för att ta tillvara individens fulla potential och att stärka samhället som helhet. Att läsa och att äga språket är en grund för att vara en aktiv och informerad medborgare i en demokrati,
Förlängs med ett år
Den nya årskurs 1 blir en integrerad del av grundskolan, där årskurs 10 blir den avslutande årskursen. Därmed upphör förskoleklassen som skolform och grundskolan förlängs med ett år.
Undervisningen i årskurs 1 kommer ske utifrån grundskolans ämnen och kursplaner.
Regeringen anser att en tioårig grundskola ger samtliga elever en mer likvärdig utbildning. Detta eftersom pedagogiken i dag varierar mellan olika förskoleklasser. Regeringen framhåller att undervisningen i vissa förskoleklasser liknar undervisningen i grundskolan, men i andra fall präglas den mer av förskolans arbetssätt och metoder.
Obligatorisk sedan 2018
Förskoleklassen infördes 1998. Den beskrevs då som en egen skolform för sexåringar som var frivillig att delta i, men däremot var det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda.
Det har diskuterats tidigare att ta bort förskoleklassen, som blev obligatoriskt från och med 2018, med argumentet att den håller ojämn kvalitet.
Sedan 2018 omfattades den alltså dock av skolplikten.
– När förskoleklassen introducerades skulle den vara en bro mellan förskola och skola, lärarna skulle skapa en ny pedagogisk praktik och nya förhållningssätt, framhåller Skolverket.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet
Text: Redaktionen