BEKRÄFTAT: Förändring på arbetsmarknaden – många känner samma sak
2023 11 12
Allt fler svenskar har det tungt på jobbet.
Det råder en besvärande utveckling på arbetsmarknaden i Sverige.
Allt fler arbetstagare upplever att deras jobb är psykiskt ansträngande.
I dagsläget menar 52 procent av de som arbetar att jobbet tär på det mentala, den högsta siffran sedan mätningen började för 40 år sedan.
Det rapporterar Dagens Nyheter.
Svårt att koppla bort
Utvecklingen är unik och aldrig tidigare har så många upplevt sina jobb som psykiskt ansträngande, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.
– Andelen har aldrig tidigare varit över 50 procent sedan frågan började ställas 1980–1981. Samtidigt svarar allt fler att de har svårt att koppla bort jobbet när de är lediga, säger Anne Danielsen Rackner, som är utredare på SCB.
Grupper pekas ut
Två grupper pekas ut i samband med undersökningen, som visar att kvinnor och tjänstemän upplever sina yrken som mer psykiskt krävande än snittet.
– Det är vanligare med ett psykiskt ansträngande arbete bland kvinnor än bland män, 57 respektive 49 procent. Det är även vanligare bland personer i tjänstemannayrken än bland dem som har ett arbetaryrke, 57 respektive 46 procent, fortsätter Danielsen Rackner.
Många mår dåligt
Samtidigt visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket att var fjärde person som arbetar har hälsobesvär på grund av sina jobb.
– Den vanligaste orsaken till hälsobesvär av arbetet är, liksom tidigare, för hög arbetsbelastning. Det gäller oavsett kön, ålder eller inkomst. Det är allvarligt eftersom för hög arbetsbelastning på sikt kan leda till stress och svår sjukdom, säger myndighetens enhetschef för statistik och analys Ann Ponton Klevestedt.
Leder till frånvaro
Myndigheten framhåller även att det dåliga måendet leder till frånvaro.
– Arbetsorsakade besvär är varningssignaler som arbetsgivare behöver fånga upp och åtgärda i tid, innan de leder till långa sjukskrivningar eller att personal slutar, fortsätter Ponton Klevestedt.
Foto: Arlington Research
Text: Redaktionen