BEKRÄFTAT: Ungern accepterar Rysslands krav

2022 05 06

Ungern accepterar kraven från Kreml och kommer fortsätta att importera rysk olja och gas.

Det bekräftar landets utrikesminister Péter Szijjártó för CNN. 

Försvarar beslutet

I ett försök att försvara sitt lands beslut konstaterar Szijjártó:

– 85 procent av vår gas och 65 procent av vår olja kommer från Ryssland. Varför? Det bestäms av infrastrukturen. Det är inte för att det är kul, vi har inte valt den här situationen.

Han framhäver att det inte finns några andra alternativ eller vägar framåt som gör det möjligt för Ungern att sluta importera rysk energi de kommande åren.

Accepterar Rysslands betalningssystem

Ungern har således accepterat Rysslands nya betalningsmekanism, vilket innebär att varje land måste öppna två konton hos den ryska banken Gazprombank. Det ena för euro och det andra för rubel.

Inbetalningar görs i euro eller dollar till det ena kontot, som sedan växlas till den ryska valutan och sätts in på rubelkontot.

På detta vis kan Ryssland komma runt sanktionerna från EU, trots att betalningen sker i utländsk valuta, rapporterar CNN.

Flera andra länder

Enligt den amerikanska tv-kanalen uppges flera andra europeiska länder även använda det ryska systemet.

Ett dokument från EU-kommissionen gör gällande att det ”verkar möjligt” att följa de ryska reglerna utan att kollidera med EU-lagstiftningen, erfar CNN.

Juridiskt svårt

Flera experter framhäver att det ryska betalningssystemet ger Moskva tillgång till energiintäkter oavsett vilka sanktioner som finns mot utländska valutor.

CNN:s reporter Richard Quest noterar att processen är extremt ”juridiskt grumlig” och att upplägget spelar Putin i händerna. Diktatorn kan tvinga företagen som accepterar hans system att betala i rubel.  

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen