SVERIGE: Estonia ska undersökas på nytt

2022 06 06

De kommande dagarna inleds årets andra undersökning av Estonias vrak som ligger på botten av Östersjön.

I slutet av maj genomförde den estländska haverikommissionen en laserscanning av Estonias vrak.

Den här gången ska vraket undersökas med hjälp av fotogrammetri under ledning av Statens haverikommission (SHK), rapporterar SVT Nyheter.

– Det vi ska göra nu handlar främst om att dokumentera fartyget med fotografi och ta ett mycket stort antal fotografier som kan sättas samman till en 3D-bild av fartyget, säger SHK:s ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand till SVT.

Analysera skador

Enligt Jonas Bäckstrand ger den nya undersökningen en möjlighet att se detaljer, analysera eventuella skador, och få en tydlig överblick av fartyget.  

– Vi vill se själva om det finns några hål under bildäck för att avgöra om det kommit in vatten någon annanstans än från öppningen som rampen lämnade, säger Jörgen Sachau, utredningsledare på Statens Haverikommission, till SR Ekot.

Bakgrund

Bakgrunden till de nya undersökningarna är dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, som sändes 2020.

I dokumentären visades tidigare okända hål på botten av fartygets styrbordssida. Efter upptäckten spekulerades det vilt om nya orsaker till katastrofen 1994.

Resultatet av sommarens undersökningar förväntas dröja. Det kan ta flera månader innan materialet hunnits analyserats och ett resultat kan presenteras, rapporterar SVT.

Fakta Estoniakatastrofen

  • Den 28 september 1994 strax före klockan ett på natten sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. 
  • M/s Estonia var på väg från Estlands huvudstad Tallinn till Stockholm.
  • Ombord fanns 989 personer. 852 av dem dog. Bara 137 kunde räddas ur vattnet.
  • Sveriges regering beslutade att olyckan skulle undersökas. De två största frågorna var: Hur kunde olyckan ske? Skulle Estonia bärgas? Att bärga ett fartyg betyder att plocka upp det ur havet.
  • Den svenska regeringen bad Statens haverikommission att undersöka olyckan. Haverikommissionen är en grupp experter som undersöker vad som hänt när det sker en större olycka.
  • Haverikommissionen skrev en stor rapport där de berättade om hur Estonia sjunkit. Olyckan berodde på att fartygets bogvisir hade lossnat och att mycket stora mängder vatten kommit in i fartyget och gjort så att det sjönk väldigt snabbt.
  • Källa: Sjöhistoriska museet

Foto: M. Okon 

Text: Redaktionen