BEKRÄFTAT: Anrika turneringen kan porta ryska spelare

2022 03 25

Ta avstånd från diktatorn Vladimir Putin eller så får ni inte spela Wimbledon.

Det beskedet gav Storbritanniens idrottsminister Nigel Huddleston under en utfrågning i det brittiska parlamentet i tisdags.

Ministern hävdade att det kan bli aktuellt att inför ett krav för ryska tennisspelare att ta avstånd från landets diktator Vladimir Putin. Annars kommer de inte få delta i den anrika tennisturneringen som i sedvanlig ordning spelas i London och inleds den 27 juni.

Bör ej tillåtas

 – Ingen som flaggar för Ryssland bör tillåtas att spela, sade Huddleston, enligt Eurosport och tillade:

– Men jag tror vi måste gå längre än så. Jag tror att vi måste få en försäkran om att de inte är anhängare av Vladimir Putin och vi överväger vilka krav vi behöver för att få en sådan försäkran.

Idrottsministern konstaterade att Storbritannien kollar noga på frågan och för en dialog med olika sporter om en rimlig lösning.

Världsettan vill inte svara

Världsettan, ryssen Daniil Medvedev, vill inte svara på hur han skulle förhålla sig till ett sådant krav.

– Jag har inget svar till Wimbledon. Jag får vänta och se vad som händer härnäst, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Svårt att tala om

Den 26-årige världsettan framhäver att han vill ha fred och att alla ska få leva i säkerhet. Samtidigt säger han att det är svårt att tala om vad som är rättvist eller inte.

– Det är väldigt svårt att tala om vad som är rättvist och inte. Jag har förstås mina egna åsikter i olika frågor, men jag föredrar att tala om dem med min familj, med min fru. Vi är inte alltid överens, men vi kan diskutera, säger han till AFP.

Får spela

Världstouren i tennis ATP har hittills inte förbjudit ryska spelare från att delta i tävlingar. Däremot har Ryssland blivit avstängda från samtliga lagtävlingar, inklusive Davis Cup.

Flera världsspelare kan bli portade  

Flera ryska spelare kan således få följa Wimbledon från tv-soffan. Förutom världsettan Medvedev finns det andra ryska spelare högt upp på rankinglistan. Bland annat Andrey Rublev (7), Karen Khachanov (25) och Aslan Karatsev (32).

Foto: Daniil Medvedev FB

Text: Redaktionen