BEKRÄFTAR: Sverige sämst i hela EU – efter “misstag” av svenska folket
2023 11 30
Sverige befinner sig i en recession.
Ekonomin har krympt.
Sveriges BNP har minskat två kvartal i rad – och betraktas därmed som en recession.
Under årets tredje kvartal landade minskningen på 0,3 procent, bekräftade Statistiska centralbyrån igår.
– Nedgången i ekonomin var bred men hölls tillbaka något av en stark tjänsteexport. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för femte kvartalet i rad, säger SCB:s sektionschef Jessica Engdahl i ett pressmeddelande.
Sämst i EU
Läget är emellertid inte lika allvarligt som krisen under coronpandemin.
Men i EU är Sverige sämst i klassen.
Enligt den stora internationella finansorganisationen OECD förväntas den svenska ekonomin krympa mest i hela unionen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Organisationen nämner att det i synnerhet beror på kraftigt skuldsatta invånare – och pekar ut ett “misstag” bland befolkningen: svenskarna väljer i allt för stor grad rörliga bostadslån.
Det gör oss betydligt känsligare för räntehöjningar jämfört med andra länder.
"Exceptionellt många"
Sedan maj förra året har en större andel av hushållens nya bolån rörlig ränta, enligt SCB.
Banken SBAB har också bekräftat nyligen framtagna siffror visade att hela 89 procent av dess kunder valde rörlig ränta i september.
– Det är utifrån ett historiskt perspektiv fortfarande exceptionellt många som väljer rörlig ränta, sade Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett pressutskick i oktober.
Lyder inte Riksbanken
Riksbanken har tidigare uppmanat landets bolånetagare att välja bunden ränta framför det rörliga alternativet.
– Mitt råd är att man ska binda räntan om man inte tål så mycket räntehöjningar. Det är en försäkring, sade Erik Thedeen till Dagens Nyheter tidigare under hösten.
Även regeringen har oroats av att man anser att hushållen gör fel fal när de lånar pengar av banken.
Framför allt att man väljer räntan med tre månaders bindningstid.
– Vi ser att räntan ger stora påfrestningar på samhället och på hushållen, sade finansmarknadsminister Niklas Wykman enligt SvD för några veckor sedan.
SCB bekräftar
Statistiska centralbyrån har slagit fast att den största delen av de svenska hushållens skulder består just av bostadslån.
– Den höga skuldsättningen gör hushållen sårbara vid ränteuppgångar, som vi sett det senaste året. Dessutom är hushållens räntekänslighet större i Sverige än i många andra länder, eftersom svenska hushåll är benägna att välja rörlig ränta i större utsträckning, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB, till myndighetens hemsida.
Foto: D. MacKay
Text: Redaktionen