Begär polisskydd – orolig för Trumpanhängare

2022 02 02

En åklagare i Georgia begär skydd av FBI efter den före detta presidentens uppmaningar.

Donald Trump är ute och vevar. Under ett kampanjrally i Conroe, Texas attackerade Trump de åklagare som utreder honom och uppmanade sina anhängare till massprotester i städerna där han utreds, Washington, New York och Atlanta.

Utreds

Trump utreds efter anklagelserna om försök till att påverka valresultatet och efterspelet efter valet, då flera Trumpsupportrar stormade parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington DC, rapporterar NBC News. Dessa anklagelser har väckt en stark reaktion hos expresidenten, som utfärdade en varning till åklagarna som utreder honom.

Rasister

Om de här radikala onda och rasistiska åklagarna gör något som helst fel eller olagligt hoppas jag vi får se dom största protesterna vi någonsin skådat i Washington, New York, Atlanta och på andra ställen. För vårt land och valsystem är korrupta, sade Trump inför sin stora följarskara i Texas.

Uppmaningen har fått åklagaren Fani Willis i Georgia att begära skydd från den federala myndigheten FBI.

Utreder Trump

Fani Willis är en av flera åklagare som utreder Trump efter händelserna och efterspelet i valet 2020. I ett brev från den 30 januari till FBI:s kontor i Atlanta framhävde distriktsåklagaren att hon och hennes kontor bedriver en utredning gällande Donald Trump och hans medarbetares påstådda försök att på ett felaktigt sätt påverka administrationen av det allmänna valet i delstaten Georgia 2020, rapporterar NBC News.

Orolig

Efter Trumps senaste utspel uppges Fani Willis vara oroad över att liknande händelser, som inträffade i Washington 2021, kan hända i Atlanta, som är den största staden i staten Georgia.

I ett brev till FBI ber hon om en riskbedömning och ökade skyddsresurser.

Kontaktat myndigheten

Vi måste arbeta tillsammans för att hålla allmänheten säker och se till att vi inte får en tragedi i Atlanta som liknar det som hände vid Kapitolium den 6 januari 2021, uppges hon har skrivit till FBI, rapporterar NBC News.  

Foto: Donald Trump Campaign

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen