Begär polisskydd – orolig för Trumpanhängare

2022 02 02

En åklagare i Georgia begär skydd av FBI efter den före detta presidentens uppmaningar.

Donald Trump är ute och vevar. Under ett kampanjrally i Conroe, Texas attackerade Trump de åklagare som utreder honom och uppmanade sina anhängare till massprotester i städerna där han utreds, Washington, New York och Atlanta.

Utreds

Trump utreds efter anklagelserna om försök till att påverka valresultatet och efterspelet efter valet, då flera Trumpsupportrar stormade parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington DC, rapporterar NBC News. Dessa anklagelser har väckt en stark reaktion hos expresidenten, som utfärdade en varning till åklagarna som utreder honom.

Rasister

Om de här radikala onda och rasistiska åklagarna gör något som helst fel eller olagligt hoppas jag vi får se dom största protesterna vi någonsin skådat i Washington, New York, Atlanta och på andra ställen. För vårt land och valsystem är korrupta, sade Trump inför sin stora följarskara i Texas.

Uppmaningen har fått åklagaren Fani Willis i Georgia att begära skydd från den federala myndigheten FBI.

Utreder Trump

Fani Willis är en av flera åklagare som utreder Trump efter händelserna och efterspelet i valet 2020. I ett brev från den 30 januari till FBI:s kontor i Atlanta framhävde distriktsåklagaren att hon och hennes kontor bedriver en utredning gällande Donald Trump och hans medarbetares påstådda försök att på ett felaktigt sätt påverka administrationen av det allmänna valet i delstaten Georgia 2020, rapporterar NBC News.

Orolig

Efter Trumps senaste utspel uppges Fani Willis vara oroad över att liknande händelser, som inträffade i Washington 2021, kan hända i Atlanta, som är den största staden i staten Georgia.

I ett brev till FBI ber hon om en riskbedömning och ökade skyddsresurser.

Kontaktat myndigheten

Vi måste arbeta tillsammans för att hålla allmänheten säker och se till att vi inte får en tragedi i Atlanta som liknar det som hände vid Kapitolium den 6 januari 2021, uppges hon har skrivit till FBI, rapporterar NBC News.  

Foto: Donald Trump Campaign

Text: Redaktionen