Begär akut hjälp av nationalgardet – 5 000 invandrare har anlänt i bussar

2022 07 29

Borgmästaren i Washington DC anser att huvudstaden befinner sig i ett akut krisläge och kräver att USA:s nationalgarde kallas in.

Orsaken är att 4 800 invandrare som tagit sig  över gränsen från Mexiko in i USA har bussats till Washington DC – av högerpolitiker – och många av dem befinner sig nu i staden utan mat och utan husrum.

Ingenstans att ta vägen

– Antalet bussar och mängden ankommande personer har nått en smärtgräns, framhäver Washington borgmästare Muriel Browser i en vädjan till USA:s president Joe Biden.

Situationen i huvudstaden är närmast utom kontroll.

– Tragiskt nog kommer många familjer till Washington DC utan någonstans att ta vägen. Eller så befinner de sig i limbo på jakten efter nästa destination någonstans runt om i USA, betonar borgmästaren.

Är protest mot Biden

Bakgrunden är att konservativa republikaner i Texas och Arizona, som tagit emot stora mängder invandrare som tagit sig in illegalt i de två delstaterna, nu tagit till en oväntad åtgärd.

– De båda delstaterna har organiserat bussresor för invandrarna till landets huvudstad för att protestera mot Joe Bidens migrationspolitik, rapporterar BBC News utsände.

Den illegala invandringen har ökat till rekordnivåer under Joe Bidens ledning uppger TV-kanalen.

Gratis bussresor

Sedan Donald Trump ersattes av Joe Biden har antalet invandrare som illegalt tagit sig över gränsen från Mexiko ökat med fem gånger och situationen i delstater som Arizona och Texas är pressad.

Texas guvernör Greg Abbott – som är en av de hårdaste kritikerna mot Joe Bidens migrationspolitik – började med att erbjuda migranter gratis bussresor till Washington DC i april och intresset var stort.

Nya regler med Joe Biden

Arizonas guvernör följde efter en månad senare och framhöll att bussresorna var nödvändiga.

– För att få lite agerande eller hjälp från den federala regeringen, sa Arizonas guvernör.

Donald Trump hade en mycket restriktivare invandringspolitik och kritiken växer nu mot effekterna av Joe Bidens politik på området

Båda republikanerna har krävt att Biden behåller Trumps regler som tillät gränsvakter att utvisa betydligt fler papperslösa invandrare.

150 bussar

Sammanlagt har nu 150 bussar med invandrare som tagit sig in illegalt i landet bussats från Texas och Arizona till USA:s huvudstad Washington DC.

Invandrarna släpps av vid Washingtons busstation och stadens försök att ta hand om situationen har hittills kostat huvudstadens skattebetalare 1 400 dollar per bussad invandrare uppger en TV-station i Dallas.

– Då Texas och Arizona uppger att de kommer att fortsätta med denna förskräckliga operation så är situationen akut. Vi betecknar det som en humanitär kris, uppger Washingtons borgmästare.

Slår tillbaka

Hon framhåller att Washingtons sociala beredskap har överväldigats.

Migranterna har ingenstans att ta vägen men så här långt har lokala stödorganisationer försökt bidra med mat och hjälp.

Men Arizonas guvernör Doug Ducey slår tillbaka mot kritiken.

– Borgmästare Browser klagar på 4 000 migranter – Arizona har haft 43 570 gränspasseringar bara i Juni, framhåller han.

ANALYS

Situationen med den galopperande migrationen där allt fler invandrare tar sig in illegalt i USA är ett i en lång rad av problem för Demokraternas president Joe Biden. 

Han har tappat rejält i mätningarna och utvecklingen pekar på att det kommer att ifrågasättas allt mer internt i partiet om han är rätt person att ställa upp i valet 2024.

Mycket tyder på att starka krafter i Demokraterna kommer att vilja se en annan kandidat i presidentvalet. Men det är samtidigt mycket ovanligt att en sittande president inte ges möjlighet att ställa upp för omval.

Det som lär avgöra är Joe Bidens opinionssiffror efter kongressvalet i november.

Foto: B. Mowinkel

Text: Redaktionen