Begär akut hjälp av nationalgardet – 5 000 invandrare har anlänt i bussar

2022 07 29

Borgmästaren i Washington DC anser att huvudstaden befinner sig i ett akut krisläge och kräver att USA:s nationalgarde kallas in.

Orsaken är att 4 800 invandrare som tagit sig  över gränsen från Mexiko in i USA har bussats till Washington DC – av högerpolitiker – och många av dem befinner sig nu i staden utan mat och utan husrum.

Ingenstans att ta vägen

– Antalet bussar och mängden ankommande personer har nått en smärtgräns, framhäver Washington borgmästare Muriel Browser i en vädjan till USA:s president Joe Biden.

Situationen i huvudstaden är närmast utom kontroll.

– Tragiskt nog kommer många familjer till Washington DC utan någonstans att ta vägen. Eller så befinner de sig i limbo på jakten efter nästa destination någonstans runt om i USA, betonar borgmästaren.

Är protest mot Biden

Bakgrunden är att konservativa republikaner i Texas och Arizona, som tagit emot stora mängder invandrare som tagit sig in illegalt i de två delstaterna, nu tagit till en oväntad åtgärd.

– De båda delstaterna har organiserat bussresor för invandrarna till landets huvudstad för att protestera mot Joe Bidens migrationspolitik, rapporterar BBC News utsände.

Den illegala invandringen har ökat till rekordnivåer under Joe Bidens ledning uppger TV-kanalen.

Gratis bussresor

Sedan Donald Trump ersattes av Joe Biden har antalet invandrare som illegalt tagit sig över gränsen från Mexiko ökat med fem gånger och situationen i delstater som Arizona och Texas är pressad.

Texas guvernör Greg Abbott – som är en av de hårdaste kritikerna mot Joe Bidens migrationspolitik – började med att erbjuda migranter gratis bussresor till Washington DC i april och intresset var stort.

Nya regler med Joe Biden

Arizonas guvernör följde efter en månad senare och framhöll att bussresorna var nödvändiga.

– För att få lite agerande eller hjälp från den federala regeringen, sa Arizonas guvernör.

Donald Trump hade en mycket restriktivare invandringspolitik och kritiken växer nu mot effekterna av Joe Bidens politik på området

Båda republikanerna har krävt att Biden behåller Trumps regler som tillät gränsvakter att utvisa betydligt fler papperslösa invandrare.

150 bussar

Sammanlagt har nu 150 bussar med invandrare som tagit sig in illegalt i landet bussats från Texas och Arizona till USA:s huvudstad Washington DC.

Invandrarna släpps av vid Washingtons busstation och stadens försök att ta hand om situationen har hittills kostat huvudstadens skattebetalare 1 400 dollar per bussad invandrare uppger en TV-station i Dallas.

– Då Texas och Arizona uppger att de kommer att fortsätta med denna förskräckliga operation så är situationen akut. Vi betecknar det som en humanitär kris, uppger Washingtons borgmästare.

Slår tillbaka

Hon framhåller att Washingtons sociala beredskap har överväldigats.

Migranterna har ingenstans att ta vägen men så här långt har lokala stödorganisationer försökt bidra med mat och hjälp.

Men Arizonas guvernör Doug Ducey slår tillbaka mot kritiken.

– Borgmästare Browser klagar på 4 000 migranter – Arizona har haft 43 570 gränspasseringar bara i Juni, framhåller han.

ANALYS

Situationen med den galopperande migrationen där allt fler invandrare tar sig in illegalt i USA är ett i en lång rad av problem för Demokraternas president Joe Biden. 

Han har tappat rejält i mätningarna och utvecklingen pekar på att det kommer att ifrågasättas allt mer internt i partiet om han är rätt person att ställa upp i valet 2024.

Mycket tyder på att starka krafter i Demokraterna kommer att vilja se en annan kandidat i presidentvalet. Men det är samtidigt mycket ovanligt att en sittande president inte ges möjlighet att ställa upp för omval.

Det som lär avgöra är Joe Bidens opinionssiffror efter kongressvalet i november.

Foto: B. Mowinkel

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen